Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Sauzen > Sauce Andalouse

Sauce Andalouse

zondag 24 maart 2013, door wim

Ik liet me recent, door haast en honger, verleiden tot een potje "Kip andalouse" van de supermarkt. Mijn honger was wel snel verdwenen, vervangen door regelrechte walging. Wat ooit een gekende, pittige frituursaus was, was verworden tot een waterachtig flauw goedje met maar één smaaksegment: zoet.

Het zoete was zowat het enige herkenbare in de smaak. Waar de kip, ei of mayonaise nog enige smaak hadden kunnen brengen, was die helemaal platgeslagen door de suiker.

Nu ken ik "andalouse" ook maar uit de frituur. Reden genoeg om maar eens te herbronnen. Wat hoort er eigenlijk in te zitten? En hoe "Andalousisch" is sauce Andalouse?

Sauce Andalouse is natuurlijk onbekend in Andaloesië, net als Provençaalse saus overal op ’t menu staat, behalve in de Provence. Ze zou eigenlijk Frans/Belgisch zijn en afstammen van de Spaanse "Salsa brava". Volgens Wikipedia is het zelfs een Belgische specialiteit.

Salsa brava is een pikante saus, op basis van mayonaise, tomatenpuree en chilipoeder, pasta of verse pepers. Ze wordt in Andaloesië geserveerd bij gebakken aardappelen en om "patatas bravas", een bekende tapas, te maken. Bij patatas bravas is het soms ook een mengeling van tomatenpuree en chili pasta. Ze verschilt dus nogal naargelang regio, toepassing en de creativiteit van de kok.

Sauce Andalouse kan eerder zacht of juist heel pikant zijn, maar zonder chili geen sauce Andalouse. Je vindt talloze variaties, met bv. citroensap in plaats van schil, peterselie, andere basis saus (velouté of espagnole) en natuurlijk bij de commerciële sauzen, suiker.

Bereiding

Hak de look, sjalot, citroenschil en chili eventueel met de foodprocessor.

Stoof de gehakte look, sjalot, citroenschil en chili peper een paar minuutjes aan in wat olie. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog een minuutje meestoven. Laat helemaal afkoelen.

Meng met de mayonaise, peper en zout en laat een nachtje trekken in de koelkast. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.

Ingrediënten

- 4 soeplepels mayonaise
- 2 koffielepels tomatenpuree
- 1 soeplepel olie
- beetje citroensap

1 koffielepel van elk, heel fijn gehakt:
- citroenschil
- look
- verse rode chili peper
- sjalot

- ongeveer een achtste koffielepel versgemalen zwarte peper
- zout naar smaak, ongeveer een achtste koffielepel

Haal de saus een half uur voor het serveren uit de koelkast. Serveer bij frietjes, gefrituurde vis, geroosterd vlees...

Dit artikel beantwoorden