Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Wortels > Schorseneren [Scorzonera Hispanica]

Schorseneren [Scorzonera Hispanica]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

In juli of augustus gaat de plant bloeien met felgele bloemen en dan kan er al worden geoogst. De wortels kunnen echter in de grond blijven zitten tot in de winter.

De slanke wortel, zwart van schil en met een witte binnenzijde is het deel van de plant dat wordt gegeten. Het schillen van deze zwarte wortels is een karwei omdat ze een wit, plakkerig melksap afgeven. Dat is ongetwijfeld mee de reden dat deze groente lang niet meer zo populair is. In de koelkast kan je ze vers tot een week bewaren.

Gekookt in gezouten water met een scheutje azijn en in stukjes gesneden serveren, meestal met een béchamelsaus. Een minder bekend alternatief is ze te koken in half karnemelk, half water, wat een beetje verfrisasend zurig smaakje geeft dat goed past. Laat ze na het koken afkoelen in de melk waar je later de béchamelsaus mee maakt, dan heb je de perfecte saus. Deze groente is wat minder geschikt om te stomen, want dan durft ze wel eens winderigheid veroorzaken. Eens gekookt, kan je ze ook wel bakken, bv. in een deegjasje.

Een verfijndere soort is Tragopogon porrifolius. Die komt evenwel bijna nooit in de handel. Je zal ze dus zelf moeten kweken of betrekken van een enthousiast tuinier.

Schorseneren bevatten veel suikers, waaronder inuline, een stof die mogelijk interessant is voor diabetici.

Dit artikel beantwoorden