Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > Smaken en aroma’s

Smaken en aroma’s

zondag 2 mei 2004, door wim

Over smaak valt niet te twisten. Dat is één van de weinige dingen waarover we het eens kunnen zijn.

Smaak en geur maken natuurlijk twee van de belangrijkste aspecten van een gerecht uit. We kunnen er heel moeilijk onderscheid tussen maken.

Hoe moeilijk blijkt uit het volgende: In Engeland heeft men voor wetenschappelijk onderzoek een procedure ontwikkeld die je reukvermogen tijdelijk volledig kan uitschakelen. Toen een "topneus", iemand die professioneel theeproever is, gevraagd werd thee te proeven zonder reukzin, herkende de man zijn eerste theesample als koffie!

Koffie is ook meer smaak, minder geur. Thee is 99% geur en maar heel weinig smaak.

Wat ook veel zegt over ons smaak- en reukvermogen, is het feit dat we voor smaken maar vier determinerende woorden hebben: zuur, zout, bitter en zoet. De enige min of meer vage vijfde die ik kon verzinnen is pikant. Voor geuren hebben we eigenlijk maar één enkele: aroma. Voor kleuren hebben we er zeven: rood, oranje, groen, geel, blauw, indigo en violet. Techneuten zullen misschien opmerken dat je er zelfs maar drie hebt (rood, groen en blauw) en grafisch kunstenaars hebben er ook maar drie (rood, blauw en geel), maar het gaat ons hier niet om de techniek, maar om de semantiek. Voor gehoor en tastzin hebben we er ook telkens maar één: respectievelijk geluid en gevoel.

Deze getallen geven ook de belangrijkheid van onze zintuigen weer: 7 voor zicht, 4 voor smaak en 1 voor geur, gehoor en tastzin. Het enige dat niet volledig in het rijtje past, is het gehoor, maar vermits verbale communicatie pas veel later in onze evolutie tot stand kwam, is dat misschien wel logisch.

Lees verder in Geur en smaak zijn subjectieve waarnemingen.

Dit artikel beantwoorden