Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Kruidenmengsels en sauzen > Speculaaskruiden

Speculaaskruiden

donderdag 7 juni 2007, door wim

Speculaaskruiden dienen natuurlijk voor speculaas, maar dit mengsel wordt in de keuken ook wel in andere bereidingen gebruikt.

Ingrediënten

- 5 g anijszaadjes
- 1 g gemberpoeder
- 10 g nootmuskaat
- 30 g kaneel
- 5 g korianderzaadjes
- 10 g kruidnagel
- 5 g witte peper

Bereiding

Stamp de specerijen fijn in een vijzel. Een blender of een andere keukenmachine is niet zo goed bruikbaar, omdat de kruiden te makkelijk opwarmen en dan verliezen ze een stuk van hun aroma. Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grotere stukjes opnieuw fijn.

Bewaar koel en donker in een goed gesloten glazen potje.

4 Berichten

  • Speculaaskruiden Le 15 juli 2007 à 11:13, door hendrina

    Speculaas kun je mild of scherper maken:
    Mild:
    20 gram kaneelpoeder
    5 gram gemalen kruidnagel
    5 gram gemalen foelie
    2 gram gemberpoeder
    1 gram kardemom

    Scherp:
    15 gram kaneel
    2 gram gemalen kruidnagel
    2 gram nootmuskaat
    1 gram witte peper
    1 gram gemberpoeder
    ½ gram kardemom

    Gebruik ruwe rietsuiker, die je ook fijnmaakt en volwaardige tarwebloem.

    Vanwege de verhittende werking in het hele spijsverteringssysteem wordt speculaas ook wel poepkoek genoemd.

    Aansluitend op Wim; de kruiden zelf fijn maken in een vijzel is een dankbaar werkje. Langzaam ontvouwen de verschillende aroma’s zich in je neus, sluit even je ogen en waan jezelf ergens anders.
    Maar heb je minder tijd beschikbaar dan geeft ook het fijnmalen met een goede koffiemolen op de expresso stand een goed effect. In ieder geval beter dan "oude" kruidenpoeder in de winkel kopen

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden