Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Kruidenmengsels en sauzen > Sriracha hot sauce

Sriracha hot sauce

woensdag 9 maart 2016, door wim

"Sriracha hot sauce" of "ซอสศรีราชา" is een dipsaus uit Thailand en wordt veel geserveerd bij "phở", noedels, of bij loempia (chả giò), maar ze wordt ook in de keuken gebruikt.

Volgens de legende zou deze saus uitgevonden zijn rond 1930 door Thanom Chakkapak in Si Racha, Thailand, maar daar is geen enkele zekerheid over.

Huy Fong Foods, de Amerikaanse fabrikant van deze saus, heeft er een zeer ongewoon imperium rond gebouwd. Doordat er een haan op het flesje staat, noemen vele Amerikanen het "rooster sauce" of "cock sauce". Huy Fong Foods heeft geen Twitter, Facebook of Google Plus account en amper een website. Eén pagina is echt minimaal, maar sinds kort hebben ze een video, om de klant er op te wijzen dat de saus echt wel Amerikaans is, ondanks de Thaise origine.

Opmerkelijk is dat Huy Fong Foods zaakvoerder, David Tran, heel lang geen trademark had op de naam of het label. In typisch Aziatische stijl vindt hij dat ze maar eens moeten proberen "zijn" saus na te maken. Omdat er echter vervalste saus op de markt kwam, heeft het bedrijf sinds kort de haan en het flesje laten trademarken.

Huy Fong Foods verkoopt zo’n 30 miljoen flesjes per jaar en heel wat andere fabrikanten zijn er dan ook opgesprongen. De meesten zijn er ook prompt weer afgevallen. De groothandelsprijs van deze saus is dan ook niet gestegen sinds de productie in 1980 begon. Het bedrijf heeft geen verkoopsafdeling. Alle verkoop gebeurt al jaren door een tiental vaste verdelers.

David Tran geeft geen cent uit aan publiciteit en beweert zelfs niks in te zitten met de winst. In een interview verklaarde hij dat zijn droom was "nooit miljardair te worden".

De saus wordt gemaakt van verse rode of oranje jalapeño chili pepers, azijn, look, suiker en zout. Ongewoon is dat deze saus zelfs bij de zeer behoudsgezinde Japanse sushi chefs populair is.

De meeste pikante sauzen worden industrieel gemaakt met gedroogde pepers. Deze saus is zowat de enige die alleen van verse pepers gemaakt wordt en dat stelt zo z’n problemen. Huy Fong verwerkt zo’n 50.000 ton chilipepers per jaar, een onvoorstelbare hoeveelheid, die ze in twee maanden moeten verwerken, want het chili seizoen duurt niet langer. Alle pepers komen dan nog van Underwood Family Farms, al twintig jaar de enige leverancier.

Het is ook meer hype dan klassieker in de Aziatische pikante sauzen. In Thailand bestaan er tientallen versies van, maar de Amerikanen willen er maar één: Amerikaanse "Sriracha hot sauce".

Dit artikel beantwoorden