Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Ziekmakende organismen > Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus

donderdag 22 december 2005, door wim

Staphylococcus aureus is een zeer algemeen voorkomende bacterie die je aantreft op onze huid, in kleine wondjes, maar ook in je luchtwegen en mond. De bacterie zelf is niet eens zo gevaarlijk, ons immuunsysteem weet er raad mee en door koken wordt ze vernietigd. Maar als ze een tijd in ongekoelde voedingswaren kan groeien, produceert ze een gevaarlijk toxine dat niet door koken vernietigd wordt.

JPEG

De bacterie is alleen problematisch bij rauwe voedingswaren die langere tijd ongekoeld bewaard worden, zoals slaatjes en broodjes. Het is dan ook vooral bij picknicks dat ze nog wel eens voor ziekte zorgt.

De laatste jaren is er een groeiende bezorgdheid omdat een resistente vorm van S. aureus, bekend staande als "MRSA", een probleem vormt in ziekenhuizen.

Omdat S. aureus graag groeit op biofilms, is het speciaal in ziekenhuizen, door de vele passanten een probleem. Niet alleen komt er overal veel biofilm voor, antibiotica werken zo goed als niet in op bacteriën die op biofilm groeien.

Dit artikel beantwoorden