Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Steranijs [Illicium verum]

Steranijs [Illicium verum]

donderdag 29 april 2004, door wim

Aziatische boomvrucht in stervorm, die een smaak geeft die op anijs lijkt, maar aromatischer is. Wordt bijna altijd in zijn geheel gedroogd verkocht. Vrij makkelijk te vinden, zelfs in de supermarkt.

Steranijs

Niet overdrijven met steranijs, want, net zoals anijs, gaat de smaak snel overheersen! Wordt ook in likeur verwerkt en gebruikt bij het brouwen van bier, maar vooral in desserts. Steranijs maakt ook wel deel uit van heel wat Aziatische kruidenmengsels en wordt dan in allerlei vlees-, vis- en groentenbereidingen gebruikt, maar altijd in minieme mate.

Illicium anisatum L. of Illicium religiosum Siebold et Zucc., Japanse steranijs, bevat shikimine (carboxy-1-cyclohexaantriol-1-3), een zenuwgif en is dus ook verboden in België voor gebruik in voeding. Je kan deze Japanse steranijs makkelijk herkennen aan de geur, die eerder onprettig is en heel anders dan echte steranijs.

Steranijs bevat alfa- en beta phellandreen, terpineol, eugenol, safrol, hydroxy-1-bezeen-ethylone-2, campheen, methylchavicol, een ethylether van hydroquinonzuur en natuurlijk anethol. Gebruik bij zwangerschap is eerder af te raden.

In Australië wordt ook nog uit Seseli harveyanum een anijsachtig extract gewonnen. De geur is echter meer venkel- dan anijsachtig omdat er maar weinig anethol inzit. Ook van Illicium parviflorum, een verwante soort, wordt een extract gemaakt, dat qua geur aan een mengeling van anethol en sassafrashout doet denken. Geen van beide extracten heeft echter culinaire toepassingen. In de cosmetische industrie vinden beide extracten echter gretige afnemers, omdat ze heel wat goedkoper zijn dan anijsextract.

Dit artikel beantwoorden