Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Stevia [Stevia rebaudiana bertoni]

Stevia [Stevia rebaudiana bertoni]

donderdag 29 april 2004, door wim

Stevia of honingplant is afkomstig uit Paraguay. Het heeft naast zijn indrukwekkende natuurlijke zoetheid (30 tot 50 maal zoeter dan suiker), toepassingen als huidverzorgend produkt. In Brazilië wordt het op grote schaal gebruikt bij de behandeling van diabetes. Ook in Japan is het zeer populair en de grootste producent ter wereld is China.

Tot 2010 is het door de EEG verboden geweest als voedingsmiddel of -additief. Dit gebeurde doordat de Belgische professor Geuns (KUL) in 2000 bij zijn aanvraag om keuring er van uit ging dat stevia een nieuw product is en zo naïef was de industrie te vergeten. Mogelijk ook dank zij de druk van de toenmalige producent van aspartaam, Monsanto, werd stevia afgekeurd. Anderen zien er de hand in van de suikerlobby.

In 2007 werd een tweede poging afgeketst door de EFSA commissie op argumenten als "mogelijk kankerverwekkend" en "slecht voor de vruchtbaarheid".

Op 14 april 2010 is dit plantje eindelijk goedgekeurd door de EFSA voor gebruik in voeding. Verwacht wordt dat dit tegen einde 2010 in wetgeving omgezet kan worden. Dan moeten ook nog de lidstaten hun wetgeving aanpassen.

De ADI van stevioside is bepaald op 4 mg per kg lichaamsgewicht. Stevia bevat als belangrijkste zoete componenten:

- 5–10% stevioside (250 maal de zoetkracht van suiker)
- 2–4% rebaudioside A (350 maal de zoetkracht van suiker)
- 1–2% rebaudioside C
- 0,5–1% dulcoside A

4 Berichten

 • Stevia [Stevia rebaudiana bertoni] Le 25 mei 2007 à 14:14, door kimmy

  Hallo mijn dochter is diabetes type 1 ik heb stevia maar weet niet hoe ik het juist moet gebruiken moet ik de verse bladeren of laten drogen kan iemand mij helpen ?

  Beantwoord dit bericht

  • Stevia [Stevia rebaudiana bertoni] Le 26 mei 2007 à 14:38, door wim

   Je kan zowel verse bladeren fijnhakken en aan bereidingen toevoegen, als ze drogen, verkruimelen en dan gebruiken.

   Door de grotere zoetheid zal je wel een beetje moeten experimenteren, vrees ik. De meesten zijn er echter zeer tevreden over, zowel qua zoetkracht, als qua zuiverheid van smaak.

   En je kan ook zuivere stevioside kopen. Dat is een wit poeder dat net zo makkelijk als suiker verwerkt. Je zal ’t wel via ’t net moeten bestellen, want de reguliere handel hier mag het niet verkopen, door druk van de suikerindustrie. Verkopers op ’t net kan je o.a. op eBay vinden.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden