Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Peulvruchten > Struikerwt [Cajanus cajan]

Struikerwt [Cajanus cajan]

woensdag 22 januari 2014, door wim

Gele dal of Struikerwt is een bonensoort die recent goedgekeurd werd voor voeding door de commissie van de EU. Deze boon is al meer dan 3.500 jaar als voeding in gebruik en komt uit Oost-India, meer bepaald uit de provincie Orissa. Vanuit India kwam deze dal naar Afrika. Als je ze hier in de handel tegenkomt zien ze er meestal uit als pakjes met gele spliterwten.

Het was in Afrika dat de koloniale blanken deze boon leerden kennen en ’m de "Kongo boon" noemden. Samen met de Afrikanen die weggevoerd werden als slaven, kwam de Struikerwt ook in de nieuwe wereld terecht. Vandaar de naam "Cajun bean". Tegenwoordig beschouwt men ze als inheems in: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Sri Lanka, Ethiopië, Kenya, Malawi, Tanzania en Uganda. En in Thailand gebruikt men deze struiken om er Cochenille luizen op te kweken voor de productie van Cochenille rood.

Cajanus cajan

Ze worden zowel vers als gedroogd gebruikt en zoals met andere peulvruchten, wordt er ook bloem van gemaakt. En je kan er ook scheuten van laten groeien.

gedroogde Gele dal bonen

Gele dal zou behoorlijke hoeveelheden energie moeten leveren, door het hoge gehalte aan eiwitten en enkele belangrijke aminozuren: methionine, lysine en tryptofaan. Ze bevatten net als andere peulvruchten lange suikerketens die voor sommige mensen wind veroorzaken.

Verse Gele dal bonen

Synoniemen: Cajanus indicus en Cytisus cajan.

Andere namen:

Ervilha-de-Angola, andú, cuandú, feijão-congo, feijãoguandu (Portugees), Nikla indyjska (Pools), Gandú (Spaans), Duvärt (Zweeds), Yellow dhal, pigeon pea, red gram (Engels), Katjang goedé (Nederlands), Pois d’Angola, ambrevade, pois cajan (Frans), Straucherbse, Taubenerbse, Strauchbohne (Duits), Pisello d’Angola (Italiaans), Cajanbønne (Noors).

Dit artikel beantwoorden