Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Struikhei [Calluna vulgaris]

Struikhei [Calluna vulgaris]

woensdag 26 februari 2014, door wim

Struikhei, Calluna vulgaris, ook bekend als "Erica" is een bekend tuinplantje uit de hei familie. Het is een klein groenblijvend struikje dat hooguit een halve meter hoog wordt. Het komt vooral voor in Europa en Klein-Azië, op zure, arme veenachtige bodems.

Calluna vulgaris, bestaat ook met witte bloemen

Samen met mout wordt struikhei gebruikt in grut, een kruidenmengeling waarmee in de Middeleeuwen heidebier werd gemaakt. Later is men in de plaats hop gaan gebruiken. De reden waarom deze grut en het heidebier zo veel rare namen heeft door Europa, is dat men vroeger niet wist hoe de takjes met bloesems schoon te maken. Ze zijn wel eens aangetast door een moederkoorn achtige schimmel die hallucinaties kan veroorzaken, maar gelukkig veel minder dodelijk is dan moederkoorn.

Calluna vulgaris, bloesem

Alleen de bloem van deze plant mag worden gebruikt.

Struikhei werd vroeger ook gebruikt om wol geel te kleuren en om leer te looien.

In de Oostenrijkse volksgeneeskunde wordt struikhei gebruikt tegen aandoeningen van de urinewegen. Struikhei bevat chlorogeenzuur, een stof die vrijkomen van glucose in de bloedstroom na een maaltijd zou afremmen.

Andere namen:
Common heather (Engels), Callume, Bruyère commune (Frans), Besenheide (Duits).

Calluna vulgaris is alleen goedgekeurd als voedingssupplement.

De honing van de bloemen heeft een zeer sterke smaak. Bovendien is hij ongewoon, want hij wordt meestal aan de raat verkocht. Dat komt omdat deze honing thixotropisch is. Hij is dik tot je erin roert, dan wordt hij lopend, om als je stopt met roeren terug dik te worden. Dat maakt de extractie van de honing uit de raat tot een bijzonder werkje.

Dit artikel beantwoorden