Homepagina > Ingrediënten > Suiker en ander zoets > Suiker

Suiker

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Geraffineerde witte suiker (sucrose) is mogelijk het slechtste voedingsmiddel dat we hebben. Jammer genoeg vinden veel mensen zoet wel lekker. Suiker kan aanleiding geven tot een aantal degeneratieve ziektes, naast het bederven van je gebit. Daarnaast is geraffineerde suiker ook een pure caloriebom. Nochthans is suiker plantaardig van oorsprong en wordt in die zin door veel modieuze consumenten totaal over het hoofd gezien.

De meeste suiker in West-Europa is gemaakt van suikerbiet. In de rest van de wereld wordt er ook nog veel suiker gemaakt van suikerriet. In Azië en Afrika kent men dan ook nog palmsuiker. Maar ook druivensuiker wordt, zij het in mindere mate vanwege de veel hogere prijs, verkocht.

In de natuurlijke vorm vormen palm, biet en riet een uitstekende voedingsbron, met de suiker die ze bevatten. Ze bevatten echter ook mineralen, vezels en vitaminen, die ons lichaam broodnodig heeft om de suiker op een gezonde manier te verwerken. Vooral vitaminen uit de B-groep, zink en chroom spelen hierbij een rol.

Chroomdeficiëntie veroorzaakt arteriosclerose, ook wel gekend als "aderverkalking". Vermoedelijk zijn meer hartaanvallen toe te schrijven aan overdreven suikergebruik dan aan overdreven zoutgebruik.

Zinkdeficiëntie kan je sexleven om zeep helpen door je libido tot nul te herleiden en geeft je nog meer zin in suiker, wat de zaak verergert en leidt tot depressie. Het is een ziektebeeld dat je meer ziet bij vrouwen, omdat mannen door testosteron enigszins "beschermd" worden.

Candida albicans, een overal voorkomende schimmel, gedijt zeer goed op suiker. Maar ook andere schimmels houden van suiker. En sommige van die schimmels produceren gevaarlijke toxinen, die hoofdpijn, depressie en vermoeidheid veroorzaken.

Meningitisbacteriën (hersenvliesontsteking) gedijen ook zeer goed in een van suiker verzadigde omgeving.

Cariës (tandbederf) wordt voor 99% door geraffineerde witte suiker in snoep en limonade veroorzaakt.

Ook het groeihormoon kan gestoord worden. Kinderen die nog volop in de groei zijn, zouden een paar uur voor het slapengaan geen suiker meer mogen eten, want 90% van het voor hen noodzakelijke groeihormoon wordt door het lichaam aangemaakt in de eerste twee uur van de slaap.

De moderne mens wil dan ook nog slank zijn. Maar de moderne smaak neigt ook erg naar zoet. Dat heeft de industrie ertoe aangezet een aantal vervangmiddelen te bedenken voor suiker. In de jaren vijftig ontdekte de industrie Sacharine. Inmiddels weten we dat Sacharine een verdacht produkt is. Toen bedacht de industrie Aspartaam. Ondertussen weten we dat ook Aspartaam verdacht is.

De industrie, die een berg geld verspild heeft aan de research naar synthetische zoetmakers, mag wat mij betreft voor haar uitgebreid lobbywerk in de EU-commissie en de FDA, vervolgd worden wegens misdaden tegen de mensheid. Geraffineerde witte suiker is mogelijk gezondheidsprobleem nummer één, maar de vervangingen die de industrie ons via allerlei snode marketingtechnieken in de maag wil splitsen, zijn zeker nog veel erger. En ze weten dit al jaren!

Ondertussen vind je suiker zelfs in mayonaise en leverpaté. Voorbeelden van voedingsmiddelen waar suiker niet in thuishoort, maar door de voedingsindustrie graag toegevoegd wordt, want het kost bijna niks en doet verkopen. Zo helpen ze niet alleen onze smaak, maar ook onze gezondheid naar de haaien!

En de volgende ramp staat alweer voor de deur: Inuline, het nieuwste wondermiddel van de suikerindustrie, dat aan zeer veel voedingsmiddelen toegevoegd wordt, ligt onder vuur. Het zou zware allergische reacties veroorzaken. Voeding met inuline vermijden is echter zeer moeilijk, vermits het in quasi alle bereide voedingswaren zit.

De Verenigde Naties zijn een nieuw wetenschappelijk rapport met algemene aanbevelingen over voeding aan het voorbereiden. Het zou moeten dienen als leidraad voor beleidsmakers in heel de wereld. Men moest echter vaststellen dat het hoofdstuk suiker quasi door de suikerindustrie zelf geschreven was en dus op zijn minst grove onwaarheden bevatte. Gelukkig heeft de VN dit gemerkt en er wordt nu (oktober 2004) aan een nieuw, onafhankelijk rapport gewerkt.

En dat, terwijl er een biologische vervanger voorhanden is. Een Zuidamerikaans plantje, Stevia genaamd, geeft meer zoetheid aan gerechten, heeft maar iets meer calorieën dan synthetische zoetmakers en is onverdacht. Door toedoen van de Belgische professor Geuns, die het in 2000 nogal onhandig aanpakte, is dit plantje niet goedgekeurd voor voeding door de EEG. Maar er is hoop: Geuns probeert het in 2005 of 2006, wanneer heel wat patenten van synthetische zoetstoffen aflopen, opnieuw. Hopelijk heeft de industrie dan haar lobby-apparaat voor iets anders nodig.

Kleinschalige verkopers van het plantje werden in België reeds bedreigd met vervolging. Het blijft me verbazen, dat de overheid ondanks de beste intenties toch weer maar eens in de eigen voet schiet. Ondertussen leeft het plantje in een soort grijs circuit van entoesiaste tuiniers, die het dan maar ruilen en niet verkopen, waardoor ze immuun zijn voor onze belachelijke voedselreglementering.

Je hoort je behoefte aan suikers uit fruit te halen, daar de meeste andere voedingsmiddelen (met uitzondering van honing) er van nature geen of zeer weinig bevatten. En gezonde suikers hebben we allemaal nodig! Hypoglycemie patiënten kijken beter naar avocado dan naar Aspartaam.

Eens je stopt met het eten (en drinken) van geraffineerde witte suiker, kom je tot de verbazende vaststelling dat je eraan verslaafd bent. Je lichaam kan echt drang krijgen om suiker op te nemen en niks is zo geconcentreerd als geraffineerde witte suiker.

Die verslaving hoor je ook zorgvuldig af te bouwen. Anders dreigen gewichtstoename doordat je je altijd hongerig gaat voelen, depressies, slechte concentratie, geheugenstoornissen en een rothumeur. Je hoort dus je suikerbehoefte langzaam af te bouwen. Er in één keer volledig mee kappen is ronduit ongezond. De voornaamste brandstof voor je hersenen is immers glucose. En glucose betrekt iemand die al jaren veel suiker eet, voornamelijk uit suiker.

Als je dat lukt, gaat een wondere wereld open; die van de natuurlijke suikers. Plots smaakt een glas prima (volle) melk uitgesproken zoet door de erin aanwezige melksuiker. Ook fruit lijkt een dimensie meer te krijgen...

Een gezonde vervanger voor suiker is agavesiroop, honing of esdoornsiroop.

8 Berichten

 • Suiker Le 28 april 2007 à 23:01, door Nicole

  Wat een super goed verslag over suiker! Ik had welis vaker gehoord dat suiker een drugs is en dat het zelfs dodelijk is. Ook had ik eerder gehoord dat het alleen maar vanwege het geld gepushed wordt en dat om dezelfde rede informatie over zoetstoffen zoals aspartaan verzwegen worden, maar dit is de eerste keer dat ik dit zo duidelijk in een verslag lees. Best confronterend als u bedenkt dat ik een suikerjunk ben, leidt aan depressie en vele andere kwalen zoals geen zin in seks en dat het verbazendwekkend is dat het beter met mij gaat nu ik dan wel met moeite van de suiker af probeer te blijven. Wat mij helpt is afleidende dingen te doen, zoals het huis schoonmaken om de drang naar suiker te vergeten. Na een tijdje is het dan weg. Ik krijg de drang voornamelijk ’s avonds. Overdag kan ik het nu goed handhaven. En door dit goede verslag zal het alleen maar beter gaan. Ik weet nu echt waarvoor ik het doe!

  Beantwoord dit bericht

  • Suiker Le 2 mei 2007 à 22:47, door wim

   Bedankt voor je eerlijke ontboezeming, Nicole. Moest je nog last ondervinden van depressieve stemmingen kan je eens naar Sint-Janskruid kijken als een natuurlijk hulpmiddel. Wel nooit met medicijnen combineren!

   Beantwoord dit bericht

   • Suiker Le 2 november 2008 à 15:06, door Patty

    Hoy Nicole, het is voor jou alweer een jaar geleden dat je met suiker gestopt bent. ik zit er nog midden in. ik ben langzaam aan het minderen, maar mijn lichaam snakt naar meer suiker. hoe voel jij je nu en heb jij misschien tips voor mij? groetjes Patty

    Beantwoord dit bericht

  • Suiker Le 2 november 2008 à 15:32, door Patty

   Een goed en vooral duidelijk verslag, ik weet al jaren dat suiker slecht is, maar zo erg had ik nou ook weer niet verwacht. Ik ben 14 jaar geleden van het een op het andere moment gestopt met suiker, nu moet ik er wel bij zeggen dat ik de hele dag door thee met suiker dronk, met 2 eetlepels suiker in een grote mok, te gek voor woorden natuurlijk. Ik ben dus zomaar gestopt en dat heb ik geweten, na een tijdje kreeg ik hele hoge koorts, de arts kwam, gaf me med. en de koorts bleef. weer een arts laten komen, nieuwe med. gekregen en kreeg het weer niet naar beneden. met een of andere brouwseltje van een kennis is dat wel gelukt. ik woog toen nog maar 48 kilo, normaal 56 kilo. Mijn man en ik wouden nog dolgraag een derde kind, maar door dat ik al jaren een hele onregelmatige menstruatie had, lukte dat niet, maar ik bleek toen wel zwanger te zijn, toeval, ik geloof er niets van. na 12 jaar was ik weer zwanger. IK ben daarna weer terug gevallen in mijn oude gewoonte, maar nu ruim 1 eetlepel suiker per mok, stom natuurlijk, dus ben ik nu bezig met langzaam te stoppen met suiker, nadat uit een scan naar voren kwam, dat ik leverserosie, [ik zal het wel verkeerd schrijven] heb, ik las op internet, dat dat ook kan komen door overmatig suiker gebruik, weet U daar iets van?
   morgen krijg ik de uitslag van de 2e scan. maar mijn lichaam schreeuwt om meer suiker, maar ik wil er nu langzaam maar zeker van de suikerverslaving af. groetjes van Patty

   Beantwoord dit bericht

 • Suiker Le 3 januari 2009 à 14:39, door wim

  Een hoge bloedsuikerspiegel wordt ook gezien als een mogelijke oorzaak van geheugenverlies, zeker op latere leeftijd en zou ook Altzheimer kunnen veroorzaken, volgens dit artikel van Healthnews.com.

  Beantwoord dit bericht

 • Suiker Le 23 november 2015 à 19:25, door wim

  Een zeer leesbaar artikel van Mashable over suiker, in ’t Engels.

  Beantwoord dit bericht

 • Suiker Le 13 september 2016 à 12:51, door wim

  Een recente wetenschappelijke studie van UC, San Francisco, onder leiding van voedingsspecialist Dr. Cristin Kearns bevestigt dat het gedrag van de suiker industrie even moreel verwerpelijk is als dat van de tabaksindustrie.

  Wetenschappers werden op grote schaal omgekocht om de schadelijkheid van suiker te verdoezelen. Ze werden gevraagd vet de schuld van hart- en vaatziekten te geven, wat de wetenschappers prompt deden. En deze desinformatie wordt nog steeds door velen geloofd.

  Het meest ergerlijke is dat één van de meest corrupte wetenschappers, Dr. Hegsted, later benoemd werd als voedingsspecialist bij het "Department of Agriculture", het Amerikaanse ministerie van landbouw...

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden