Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Waterplanten > Zeewieren > Suikerwier [Saccharina latissima]

Suikerwier [Saccharina latissima]

woensdag 6 maart 2013, door wim

Dat dit bruine zeewier zoet is, mag al uit de wetenschappelijke naam "saccharina" blijken. Dat betekent immers "gezoet". De langgerekte bladeren worden makkelijk twee meter lang en als het wier droogt, komt er een wit poederachtig aanslag op, die bestaat uit polysacchariden. Het groeit in grote bossen aan rotsachtige kusten, tot een diepte van twintig meter.

Als je zelf van dit wier wil oogsten doe je dat best in de late lente. Het gehalte aan vitamine C is dan het hoogste of in de zomer, als het gehalte aan suikers het hoogste is. Je kan de lange slierten best lossnijden met een mes bij laag water.

JPEG

Het vreemde is dat dit bepaalde zeewier meer gebruik vindt in de cosmetica dan in de keuken. Grappig is ook dat ze weer allemaal van mekaar afschrijven, want een grote groep gebruikt de oude benaming "Laminaria saccharina" verkeerd gespeld als "Laminaria saccharine"

Het zeewier wordt ook in de traditionele Chinese geneeskunde vermeld, maar het is niet duidelijk om welke eigenschappen precies.

Er is geen twijfel dat de polysacchariden die in Saccharina latissima aanwezig zijn, geneeskundig interessant zijn. Er is wetenschappelijk bewijs voor ontstekingsremmende werking en vertragende werking op tumoren. En ook andere eigenschappen zijn wetenschappelijk interessant. Alleen worden deze polysacchariden ook terug gevonden in andere zeewier soorten. Is het dan omdat L. saccharina zoeter klinkt dat de cosmetica industrie er zo dol op is?

Verder is het culinaire gebruik vergelijkbaar met L. Iongicruris.

Dit zeewier bevat veel jodium en broom, glutaminezuur, eiwitten en suikers. Daarnaast bevat het ook zetmeel, stikstof, vitamine K, vitamine B12, vitamine C, natrium, rubidium, radium, cadmium, cobalt, boor, mangaan en nikkel.

Synoniem: Laminaria saccharina.

Dit artikel beantwoorden