Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Surinaamse kers, Braziliaanse kers [Eugenia uniflora]

Surinaamse kers, Braziliaanse kers [Eugenia uniflora]

maandag 28 september 2009, door wim

Deze Zuid-Amerikaanse kers komt veel voor op Suriname, maar ook in Goa en zelfs in tuinen in Frankrijk, maar dan eerder als rariteit. De echte origine is niet meer te achterhalen, maar vermoedelijk is ze door de Portugezen meegenomen op hun reizen en op deze manier over heel de tropen verspreid geraakt. Ze wordt "Pitanga" genoemd in ’t Portugees Montji-montji kers op Suriname, maar ook Franse kers of Cayenne kers. In Frankrijk noemt men ze ook wel "vierkante kers".

De boom wordt van twee tot zes meter hoog, heeft kleine ovale bladeren en witte bloesems. De textuur lijkt op de gewone kers, maar de smaak is veel vlakker en doet eerder aan een zoete tomaat met een hint van aardbei denken. Onrijp zijn ze oranje en bevatten zachte witte zaadjes. Rijp wordt ze donkerrood, net als een gewone kers en evolueren de zaden tot een harde ronde pit. Ze is op z’n best als ze heel rijp is.

Je gaat ze hier in de handel tevergeefs zoeken, want ze is commercieel niet interessant door de zeer beperkte houdbaarheid. In Nederland zou je ze eventueel kunnen tegenkomen op markten in steden waar een grote Surinaamse gemeenschap is. En in Frankrijk en Portugal vind je ze ook, maar zeker niet overal.

Dit artikel beantwoorden