Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Groenten > Syltade rødbede og agurkesalat

Syltade rødbede og agurkesalat

vrijdag 23 december 2005, door wim

Deze uit Denemarken afkomstige dubbele koude "sidedish" is heerlijk bij geroosterd vlees, maar past verder evengoed bij gerookte vis.

Ingrediënten

- 250 g rode biet
- 1 komkommer
- 1 limoen
- 150 ml witte wijnazijn
- 2 soeplepels honing
- 2 soeplepels dillezaadjes
- 2 soeplepels verse dille
- versgemalen zwarte peper en zout naar smaak

Voorbereiding

Schil de komkommer, snij ’m in de lengte in vier en snij de zaadlijsten weg. Snij de komkommer vervolgens in dunne schijfjes, doe die in een kom en strooi er ruim zout op. Zet dit een nacht in de koelkast.

De rode biet kan je kant-en-klaar gekookt in een pakje in de supermarkt kopen. Vers zijn ze niet makkelijk overal te vinden en het is een beetje lastig om ze klaar te maken, door het sterke kleurende vermogen van de biet. Snij de biet in dobbelsteentjes.

Pers de limoen uit en schenk over de rode biet. Zet ook een nacht weg in de koelkast.

Bereiding

Neem de komkommer uit de koelkast en giet al het sap weg. Dat bevordert de verteerbaarheid. Meng de wijnazijn met de honing.

Rooster de dillezaadjes droog in een pannetje tot je ze kan ruiken en ze een beetje goudgeler geworden zijn. Voeg ze dan warm toe aan het wijazijn-honingmengsel. Giet de helft over de komkommers en de helft over de bietjes. Kruid af met versgemale zwarte peper en misschien een beetje zout voor de bietjes. De komkommer is waarschijnlijk al zout genoeg.

Laat nog minstens twee uur marineren in de koelkast. Serveer apart, want anders krijg je een minder smakelijke kleur.

Haal een half uur voor het serveren uit de koelkast en strooi de gehakte verse dille erover.

Dit artikel beantwoorden