Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Tamarillo, boomtomaat [Solanum betaceum]

Tamarillo, boomtomaat [Solanum betaceum]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Deze eivormige, pruimachtige vrucht die licht bitterzoet smaakt, is uit de Andes afkomstig. De Tamarillo is een lookalike van de gewone tomaat. Ze zijn echter ook al heel lang in Afrika en zelfs in Indië te vinden. Ze groeien aan een subtropische struikachtige boom die nooit meer dan drie meter hoog wordt. De boom wordt maar een tiental jaren oud en produceert in Brazilië zo’n twintig tot dertig kg vruchten per jaar. De vrucht is wat taaier van schil dan tomaat en kan dus prima tegen transport. Jammer genoeg is een gewone tomaat beter houdbaar.

Tamarillo

Blijkbaar zijn er nog geen cultivars, maar er zijn wel verschillende kleuren: Rode vruchten komen veel voor, omdat ze op gewone tomaat lijken. Er is ook een donkerrode soort die wel eens als "zwarte tomaat" verkocht wordt. Deze, vooral in Nieuw-Zeeland aangeplante variant, werd in 1920 uit de gele en de purperen variant gekweekt. De gele zouden culinair het meest interessant zijn vanwege hun sterkere smaak.

Wordt in de fruithandel hier al vrij regelmatig aangeboden, meestal als boomtomaat. Plantgoed voor de enthousiaste tuinier is in ieder geval met enig zoeken overal te vinden.

Uitlepelen, bestrooid met wat suiker of geschild in de sla. Ook geschikt voor chutney of gestoofd bij vlees. Doordat er weinig suikers inzitten, is het gebruik, net als bij gewone tomaat, zeer breed. Er wordt dan ook confituur en zelfs een saus voor ijs van gemaakt. Om te stoven e.d. moet de schil verwijderd worden. Dat doe je door ze een vijftal minuten in zeer heet water te leggen, en dan net als tomaat te pellen.

Let er voor op dat het sap geen contact maakt met hout. Het laat nl. moeilijk te verwijderen vlekken na.

100 g rauw vruchtvlees bevat 80-90 % water, 1,5 g eiwitten, 10,3 g suikers, 0,06-1,28 g vet, 1,4-4,2 g
vezels, 0,223-0,445 g stikstof, 0,61-0,84 g droge stof, 3,9-11,3 mg calcium, 52,5-65,5 mg fosfor in de zaadjes, 13,1 mg fosfor in het vruchtvlees, 0,66-0,94 mg ijzer, 0,371-0,653 mg caroteen (vitamine A), 0,038-0,137 mg thiamine, 0,035-0,048 mg riboflavine, 1,10-1,38 mg niacine in de zaadjes, 1,011 mg niacine in het vruchtvlees, en 23,3-33,9 mg ascorbinezuur (vitamine C).

Vroeger heette Tamarillo Cyphomandra betacea.

Dit artikel beantwoorden