Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Granen en zaden > Tarwe [Triticum vulgare]

Tarwe [Triticum vulgare]

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Tarwe is één van de belangrijkste granen voor brood en bloem. De tarwekorrel is opgebouwd uit een meellichaam, zemel en de kiem.

Tarwe

- Tarwekiemen zijn rijk aan olie en bevatten ook veel vitaminen.

- Het meellichaam of endosperm is rijk aan zetmeel en het bevat het eiwit dat bij het kneden gluten vormt.

- Om het endosperm bevinden zich de zemelen. De zemelen, die met elkaar vergroeid zijn, worden van het meellichaam gescheiden door de zogenaamde aleuronlaag. De zemelen bevatten veel vezelstoffen. De aleuronlaag is rijk aan eiwit en aan vitaminen.

Tarwehalmen

De gewone huishoudbloem is gewoon tarwemeel. Maar ook bulgur is tarwe. Volkorenmeel is samengesteld uit de gehele tarwekorrel, het asgehalte is dan hetzelfde als dat van de tarwe (circa 1,8 %). Naarmate het aandeel van de zemelen in het maalproduct afneemt, daalt het asgehalte. Het laagst is het asgehalte van de zogenaamde patentbloem (0,46 %). Patentbloem bestaat voornamelijk uit het binnenste deel van het meellichaam.

Tarwe bevat gluten. Voor mensen met een glutenvrij dieet moet niet alleen tarwe, tarwebrood en tarwebloem absoluut gemeden worden, maar ook alle sauzen die gebonden zijn met tarwebloem, alle gebak, koekjes enz.

3 Berichten

Dit artikel beantwoorden