Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > Tarwe bedreigd door roest schimmel

Tarwe bedreigd door roest schimmel

woensdag 8 februari 2017, door wim

TTTTF, een roodbruine roest schimmel was in 2016 in Sicilië al een probleem. Hij tast deze keer echter ook tarwesoorten aan zoals durum die eerder resistent waren. Vermits Europa nog steeds de grootste tarweproducent ter wereld is, is dit een alarmerende situatie.

Een roest infectie op zich is niks nieuws. Deze versie is echter veel virulenter dan normaal. De schimmel tast blad en stengel van tarwe aan met typerende bruinrode vlekken.

Bruine roest op tarwe blad
Puccinia recondita Roberge ex Desmaz. f.sp. tritici

Het "Global Rust Reference Center (GRRC)", aan de Aarhus Universiteit in Denemarken en het "International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT)", in Texcoco, Mexico. waarschuwden begin februari voor de kans op een epidemie.

Chris Gilligan, een epidemiologist van de Universiteit van Cambridge en zijn team analyseerden de verspreiding. Hun model voorspelt dat de infectie zich in de loop van 2017 gaat uitbreiden naar het hele Middellandse Zee gebied. Maar ook in Noord-Europa werden eerder al infectiehaarden opgemerkt. En ook een gele roestschimmel zou kunnen een probleem worden.

Wetenschappers vragen zich natuurlijk af wat deze roesten zoveel sneller doet verspreiden en wat ze zoveel meer soorten tarwe doet aantasten. Mogelijk is verspreiding door reizen en transport een factor die de sporen rondbrengt.

Betrokken roest soorten:
- Puccinia recondita Roberge ex Desmaz. f.sp. tritici (Bruine roest)
- Puccinia striiformis f. tritici (Gele roest)

Oorspronkelijke bron: Nature.com

Dit artikel beantwoorden