Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Granen en zaden > Teff [Eragrostis teff]

Teff [Eragrostis teff]

dinsdag 16 augustus 2005, door wim

Dit uit Ethiopië afkomstige graan heeft een heel kleine korrel (150 maal kleiner dan tarwe), is een lid van de grassoort eragrostis of "lovegrass", is glutenvrij en zeer nieuw. Het is dan ook nog bijna nergens te koop.

Teff

Teff is uniek; hoog in ijzergehalte en een goede bron van mineralen. Teff is bekend bij Ethiopiërs en Eritreans door zijn superieure voedingskwaliteit. Het bevat 11% proteïne, 80% complexe koolhydraten en 3% vet. Het is een uitstekende bron van essentiële aminozuren. Teff bevat meer lysine dan gerst, gierst en tarwe en lichtjes minder dan rijst of haver.

In 2004 werd in Nederland nog maar 620 hectare teff aangeplant. Dit is dan ook een graangewas met een mogelijk grote toekomst. Voor België wordt de teelt nog bestudeerd, o.a. de landbouwschool van Tongeren betoonde interesse. Het wordt ook al hier en daar door biologische boeren aangeplant. Hoeveel is onbekend.

Een leverancier van puur Teffmeel is Voedingswaar, een Nederlandse site die biologische voeding levert. Eén kilo puur teffmeel kost er 3,90 euro.

Veel andere leveranciers knoeien er vrolijk op los; hun mengseltje bevat allerlei additieven, van eipoeder over enzymen tot synthetische additieven. Andere sites maken veel tamtam rond teff, maar beantwoorden zelfs hun mail niet. Jammer.

2 Berichten

 • Teff [Eragrostis teff] Le 24 september 2012 à 16:00, door Liesbeth

  ik zag dat het Teffmeel bij "Voedingswaar"€5,50 kost ipv de €3,95 die hier genoemd wordt.

  Beantwoord dit bericht

  • Teff [Eragrostis teff] Le 24 september 2012 à 16:47, door wim

   Hoi Liesbeth,

   Bedankt voor ’t melden. De prijs die hier vermeld is, is dan ook alweer "oud". Granen zijn wereldwijd duur aan ’t worden en dus is ’t te verwachten dat ook teff duurder wordt.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden