Homepagina > Ingrediënten > Pasta > Tempeh

Tempeh

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Tempeh is verwant aan tofu. beide worden gemaakt van sojabonen.

Bij de bereiding van tempeh kookt men de bonen, die, na afkoeling, gemengd worden met een zwam, Rhizopus oligosporus. Het mycelium van deze snelgroeiende schimmel dringt in de bonen binnen en de extracellulaire proteasen breken de eiwitten in snel tempo af (binnen 24 uur) tot voor de mens goed verteerbare brokken. Dit mengsel fermenteert bij 30 graden celsius in rechthoekige metalen of plastic bakken gedurende 36 tot 48 uur.

De resulterende schimmelkoeken zijn stevig van consistentie en wit van kleur. Tempeh wordt in Indonesië veel als huisindustrie gemaakt.

Overrijpe tempeh gaat zurig smaken. In de koelkast kan je tempeh maximaal een week bewaren. Een speciale versie van tempeh, met kokos, is tempeh bongkrek.

Dit artikel beantwoorden