Homepagina > Ingrediënten > Dranken > Thee [Camellia sinensis]

Thee [Camellia sinensis]

woensdag 4 april 2007, door wim

Thee en Koffie zijn twee heel alledaagse dranken. Ook in koffie is veel variatie, maar lang niet zoveel als in thee. In Frankrijk maakt men dan ook onderscheid tussen "thé", echte thee, getrokken van Camellia sinensis en "tisane" van allerlei andere planten en vruchten.

Echte thee

Klassieke theepot {JPEG}

China is de bakermat van de theecultuur. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. De naam van Keizer ShenNung - hij leefde omstreeks 3000 jaar voor Christus - is daarmee verbonden. De legende wil dat de Keizer de thee tijdens een verblijf in een bos ontdekte. De oorsprong van het woord thee komt ook uit China: cha.

Thee plantage {JPEG}

Nederlandse koopvaardijvaarders maakten in de 17e eeuw kennis met thee tijdens hun ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten. Handelaren zagen de grote gebruiksmogelijkheden van thee. Daarom werden steeds meer schepen ingezet om thee uit die streken te halen. Het was een product dat hen grote winsten opleverde. Omstreeks 1840 werden in Engeland zeilschepen gebouwd die speciaal waren bedoeld om snel thee uit het Verre Oosten te kunnen halen.

Groene thee {JPEG}

Op Java en Sumatra legden de Nederlanders later theeplantages aan. De Engelsen deden dat in India en Sri Lanka (toen Ceylon). Tot in de 18e eeuw was thee vooral een drank waarvan het gebruik alleen was weggelegd voor rijken. Want thee kostte een vermogen. Het was dus geen drank die een gemiddelde werkman zich kon permitteren.

Zwarte thee {JPEG}

Andere theesoorten

Kamille en munt zijn twee overbekende andere theesoorten. Maar ook linde, bergamot, citroenmelisse en citroenverbena zijn voor velen geen onbekenden. Yerba maté, Honeybush en Rooibosch zijn recente, trendy toevoegingen aan het uitgebreide palet. Engelwortel en olibanum zijn dan wel heel oud, maar bijna in de vergetelheid geraakt. En heel wat thee is thee, maar dan geparfumeerd, vaak met jasmijn.

Vruchten thee

Heel wat vruchtenthee is jammer genoeg niet altijd van vruchten gemaakt. Vaak is het een mengsel van echte thee met gedroogde vruchten. Soms is het gewone thee, gearomatiseerd met natuurlijke etherische olie. Zo maakt men bv. citroenthee. En dan heeft de industrie natuurlijk ook puur synthetische bedenksels, zoals aardbeienthee. Rozenbottelthee is één van de soorten die overal verkrijgbaar is en toch natuurlijk.

Medicinale thee

Aan dit lijstje komt bijna geen einde. Talloze kruiden worden voor medicinale doeleinden gebruikt. Ik beperk me dan ook even tot de belangrijkste, die als gezonde drank aanzien worden.

Het kan heel eenvoudig, saliebloementhee en thee van tijm tegen de keelpijn. Sleedoorn voor darmen en urinewegen. Paardeboemen om het bloed te zuiveren. Maar verbena, de echte, van het inheemse ijzerkruid, is niet alleen heel bitter, het is ook een braakmiddel. Daarom is de Verbena thee in de handel bijna altijd citroenverbena. En lievevrouwbedstro zou dan wel eens voor hoofdpijn kunnen zorgen, want het bevat een licht gif. Nochtans werd er vroeger niet alleen thee van gemaakt, maar ook nog punch.

Kombucha thee, is een geval apart. Deze gefermenteerde drank hoort eerder als "bier" gelabeld te worden dan als "thee". In de handel vind je het steevast als ’thee’, waarschijnlijk omdat "bier" niet zo goed bij het gezonde imago past.

Ook "Chong Cha" of wormthee is een heel apart geval. Maar in de bergen van China is het een heel gewone drank.

Jiaogulan en ginseng zijn twee kruiden die in China op fanatieke supporters kunnen rekenen. Mensen die graag heel oud willen worden, mogen deze twee beslist niet over het hoofd zien.

Alle theesoorten opsommen, is onbegonnen werk. Er zijn gewoonweg teveel mogelijkheden. Moest je één of andere opmerking hebben, ken je die natuurlijk bij het commentaar onderaan dit artikel kwijt.

Dit artikel beantwoorden