Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paddenstoelen > Gekweekte paddenstoelen > Tienduizend jaren zwam, mannentake [Ganoderma lucidum]

Tienduizend jaren zwam, mannentake [Ganoderma lucidum]

dinsdag 7 februari 2012, door wim

De tienduizend jaren zwam is een zwam met elfenbank vorm. Je wordt er misschien geen tienduizend jaar oud door, maar het is alleszins één van de oudste geneeskrachtige zwammen. Ze is zeker al meer dan 2.000 jaar in gebruik in de Chinese volksgeneeskunde en mogelijk zelfs veel langer, tot 4.000 jaar. In ’t Chinees heet ze "língzhī" (靈芝) en in ’t Japans "mannentake" of "reishi" (霊芝).

Ze komen vooral voor in Oost-Azië, maar ook in de rest van de wereld in gematigd klimaat. Ze groeien op bomen, vooral op esdoorn. Ze worden ook gekweekt op bedden van houtschilfers of op houtblokken.

De tienduizend jaren zwam wordt ook in de keuken gebruikt, maar is eerder duur doordat ze niet makkelijk te kweken is en in de natuur niet zo veelvuldig voorkomt. Ook is de smaak bitter, wat verminderd wordt door ze eerst te koken voor ze in een gerecht te verwerken. En dat koken moet ook om ze eetbaar te maken, want ze zijn eerder taai en oudere zwammen zijn zelfs eerder houtachtig.

Afbeelding van Wikimedia commons

Ganoderma lucidum produceert triterpenen, die ganoderische zuren genoemd worden. De moleculaire structuur ervan lijkt op steroïden. Daarnaast bevatten ze ook voor zwammen typische polysacchariden zoals beta-glucaan, cumarine en mannitol en een aantal alkaloïden.

Ze zouden een positieve uitwerking hebben op nierstenen, darmbloedingen en andere aandoeningen van de ingewanden, kanker, het immuunsysteem, bloedvaten en hoge bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker. Alhoewel er talloze studies zijn die deze werking ondersteunen, is het exacte mechanisme niet bekend. In de traditionele Chinese en Japanse geneeskunde worden ze twee uur afgekookt en dat aftreksel wordt als geneesmiddel gebruikt. De resten worden dan in een gerecht verwerkt.

Dit artikel beantwoorden