Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Tijm [Thymus vulgaris]

Tijm [Thymus vulgaris]

donderdag 29 april 2004, door wim

Tijm is afkomstig uit Mediterrane gebieden, maar het is hier ook al heel lang verwilderd. De beste tijm voor de keuken komt nog steeds uit subtropisch gebied. Die is veel aromatischer dan tijm die hier gekweekt wordt. Thee van tijm zou goed zijn tegen keelpijn. Het kruid wordt ook wel eens genoemd in verband met erotische prikkeling. Tijm is een goede bron van het sporenelement koper. Het bevat ook thymol, een terpeen dat tijm zijn typische aroma geeft. Thymol heeft onstmettende eigenschappen. Er wordt ook etherische olie uit bereid die veel thymol bevat.

Tijm

Tijm is één van de belangrijkste keukenkruiden. Liefst vers van de plant, maar ook gedroogd is tijm zeer goed bruikbaar. Sterk aromatisch, dus oppassen met de hoeveelheid.

Tijmbloemen doen het heel goed in slaatjes en zelfs in punch. Ze worden ook wel eens voor het aromatiseren van azijn gebruikt.

Tijmblaadjes gebruik je in heel veel gerechten. Zeker in stoofschotels, maar ook bv. in een vinaigrette. Zowel bij vlees als vis en ook bij de barbecue hoort tijm. In een stoofschotel mag tijm bij het begin van de bereiding toegevoegd worden, voor een vinaigrette gebruik je liefst verse en zo groen mogelijke blaadjes.

Citroentijm

Er bestaan een aantal ondersoorten, waaronder citroentijm [Thymus citriodorus], ook wel eens verkeerdelijk wilde tijm of kwendel genoemd. Wilde tijm is namelijk Thymus serpyllum.

Wilde tijm

Citroentijm en echte wilde tijm smaken net als tijm, maar citroentijm heeft een beetje citroenachtig aroma. Citroentijm is veelvuldig in de handel, maar dan vooral in de tuincentra, te vinden. Ook wilde tijm vind je wel eens in de tuinhandel.

Dit artikel beantwoorden