Homepagina > Ingrediënten > Pasta > Tofu, tahoe

Tofu, tahoe

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Tofu is een witte pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het wordt veel gebruikt in de Aziatische en vegetarische keuken. Je kan het bakken, in dobbelsteentjes meestoven in een wokgerecht, of zelfs in een beslag frituren. Het heeft niet zo’n sterke eigen smaak, dus wordt het meestal goed gekruid.

De bonen worden eerst een nacht geweekt, dan gewassen en direkt gemalen. De gemalen bonen worden uitgeperst met een filterdoek. De resulterende witte melk wordt gekookt en er wordt kaasstremsel aan toegevoegd. Vervolgens wordt het mengsel warm in rechthoekige houten of plastic bakken gegoten. De stremming gebeurt zeer snel. Tofu wordt dus met een bacteriële fermentatie bereid, in tegenstelling tot tempeh, dat met een schimmelkultuur gemaakt wordt.

Zodra het stremsel voldoende is afgekoeld, wordt het in blokken gesneden die direct vacuüm varpakt worden. In deze verpakking bijft tofu maximaal drie weken goed. Eens geopend, kan je ’m nog enkele dagen in de koelkast bewaren.

Dit artikel beantwoorden