Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Tomaat [Lycopersicon esculentum]

Tomaat [Lycopersicon esculentum]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

De eerste tomaten die naar Europa gebracht werden, waren geel, vandaar de naam "goudappel" die je wel eens in oude kookboeken tegenkomt. Ook in Italië worden ze nog steeds "pomodori" genoemd. Ze waren bij hun aankomst in Europa ook niet veel groter dan een flinke bes.

Tomaten werden vroeger ook als afrodisiacum aangeprezen, vandaar de bijnaam "pommes d’amour" in het Frans.

Ondertussen hebben we tomaten in veel vormen, kleuren en groottes. Vleestomaten, trostomaten en kerstomaten zijn waarschijnlijk iedereen bekend. Daarnaast zien we de laatste jaren ook vaak de langwerpige pruimtomaat die door sommigen ook wel "Italiaanse tomaat" genoemd worden.

Tomaten

Tomaten worden veel rauw gegeten, in een slaatje. Je kan ze ook gedroogd kopen. De smaak is dan heel geconcentreerd en soms onverwacht zoet. Je kan tomaten ook bakken, stoven en natuurlijk in tomatensoep en saus verwerken.

Bloesem

Tomaten zijn hier bijna altijd rood in de handel, maar er zijn ook zuiderse soorten, die groen al zeer lekker zijn. Gewone onrijpe tomaten kan je echter beter niet eten, ze zijn zelfs giftig. Ze bevatten tomatine, dat in grotere hoeveelheden giftig is. Eens gerijpt, verdwijnt deze stof volledig. Niet iedereen is echter even gevoelig aan tomatine.

In Amerika wordt een chutney gemaakt van groene tomaten. Daar eet je beter niet teveel van!

Groene eetbare tomaat

Tomaat bevat veel vitamine C, A, B1, B2 en B6 en kalium, fosfor en magnesium.

Engelse wetenschappers van de Universiteit van Staffordshire en Duitse onderzoekers van de Humboldt Universiteit hebben aangetoond dat de rode kleurstof (lycopeen) in tomaat menselijke cellen beschermt tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Stikstofdioxiden krijgen we vooral binnen door roken, maar ook door uitlaatgassen van auto’s. Lycopeen is mogelijk ook een bescherming tegen kanker.

1 Bericht

Dit artikel beantwoorden