Homepagina > Ingrediënten > Vis > Zeevis > Tong [Solea solea]

Tong [Solea solea]

maandag 3 mei 2004, door wim

De echte Noordzeetong is een ware klassieker onder de platvissen. Erg lekker, maar gezien de schaarste wordt er een hoge prijs voor betaald. Het blijft echter de fijnste platvis.

Je kan ’m best bakken "a la meuniere", of opgerolde filets pocheren. En dat zijn beide tamelijk traditionele gerechten bij feesten, de laatste met een veloutésaus saus met witte druiven, bekend als "Sole Normande".

Solea solea

Door de hoge prijs wordt er heel wat gerommeld met andere, veel minder bekende platvissen die ook wel eens als tong diepgevroren verkocht worden. In sommige supermarkten (Colruyt bv.) noemt men dit dan eerlijkheidshalve "tropische tong" of "hondstong". Andere verkopers noemen het vaak gewoon "tong", wat gewoonweg bedrog is. Het is dan een tropische vertegenwoordiger uit de Cynoglossus familie, internationaal gekend als "Bengaalse tong" en ook als "Senegalese tong".

Deze talrijke tropische tongsoorten zijn ecologisch echter heel gevaarlijk. Je kan ze niet uit mekaar houden en er zijn dan ook weinig of geen vangstcijfers of andere wetenschappelijke gegevens voorhanden. Het vermoeden is dan ook dat enkele soorten al verdwenen zijn, vermits sommige leefgebieden al volledig leeggevist zijn.

Tropische tong is dus om ecologische gronden eerder te mijden!

Dit artikel beantwoorden