Homepagina > Ingrediënten > Vis > Zeevis > Tonijn [Thunnus spp]

Tonijn [Thunnus spp]

maandag 3 mei 2004, door wim

Tonijn is een erg lekkere vis die door zijn stevigheid en bestandheid tegen kruiden in allerlei gerechten kan gebruikt worden.

Thunnus alalunga

Eén centrale graat die probleemloos uit de moten kan verwijderd worden. Het vlees is van wit over rozerood tot rood en zeer stevig. Niet te lang bakken, want dan wordt hij droog. Roosteren kan ook, maar voor pocheren is deze vis minder geschikt. Er worden ook wel stoofpotjes van gemaakt.

Thunnus atlanticus

Tonijn wordt door de japanners zo gewaardeerd voor sushi en sashimi dat de visserij tegenwoordig hele scholen tonijn levend vangt als ze klein zijn en opkweekt in gigantische viskooien tot ze het ideale formaat voor de Japanse markt hebben.

Thunnus albacares

Albacore, Thunnus albacares is een grote tonijnsoort die meestal onder eigen naam verkocht wordt.

Thunnus maccoyii

Er is witte tonijn T. atlanticus, geelvintonijn T. Maccoyii, gestreepte tonijn T. alalunga, gevlekte tonijn T. thynnus en zwarte tonijn T. obesus in de handel. Thunnus maccoyii is eerder te mijden, want deze vissoort wordt reeds fel bedreigd!

Thunnus obesus

In Japan is men er na jaren van research in geslaagd tonijn te kweken in tanks. Het bleek dat de bevruchting van de eitjes alleen bij een heel precieze watertemperatuur gebeurt. Men kweekt in Japan nu dus miljarden kleine visjes die men in de natuur loslaat. Volledige kweek zit er zo nog niet in, maar men zet tenminste een deel van wat afgevangen wordt, terug.

Dit artikel beantwoorden