Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Toverhazelaar [Hamamelis virginiana]

Toverhazelaar [Hamamelis virginiana]

vrijdag 7 februari 2014, door wim

De Amerikaanse toverhazelaar is een struik uit Noord-Amerika die zo’n zes meter hoog kan worden. De donkergroene bladeren zijn ovaal, zo’n 15 cm lang en tot 10 cm breed. Amerikaanse toverhazelaar bloeit van september tot oktober. De bloemen zijn meestal lichtgeel tot heldergeel, maar ook oranje of rode bloemen komen voor.

De anderhalve cm lange doosvrucht die lijkt op hazelnoot, is verhout. Het duurt een jaar eer de vrucht rijp is en dan barst de top open, waarna twee glimmend zwarte zaden tot meters ver geschoten worden. Het is geen echter geen noot en alhoewel ze op elkaar lijken, zijn hazelnoot en toverhazelaar geen familie. De zaden werden gegeten, de smaak zou op die van pistachenoten lijken.

Hamamelis virginiana

De Noord-Amerikaanse indianen gebruiken de twijgen van toverhazelaar om zwellingen, ontstekingen en zweren te behandelen. De eerste Europese inwijkelingen namen dit gebruik al snel over. In heel de USA is Hamamelis nog steeds een veel gebruikt natuurlijk medicijn. H. virginiana bevat een eigen soort tannines, hamamelitannines genaamd. Eén van deze tannines blijkt cytotoxisch actief te zijn tegen darmkanker cellen. Ook de schors en de bladeren van de toverhazelaar worden gebruikt. De schors bevat tot 30 keer zoveel looistoffen als het blad. Verder bevat de schors en het blad saponinen, choline (vitamine B4), flavonglycosiden, harsen, etherische olie en proanthocyandine, een donkerblauwe kleurstof.

De gevorkte twijgen van de toverhazelaar worden ook gebruikt bij het wichelroede lopen. De "Wych" in de Engelse naam betekent overigens niet "heks", maar komt van het Saksisch en betekent "twijg".

Andere namen:
Hamamélis de Virginie, Noisette de la Sorcière (Frans), Witch-hazel (Engels), Virginische Zaubernuss, Herbstblühende Zaubernuss, Virginischer Zauberstrauch (Duits).

Het gebruik van deze plant is alleen toegelaten als voedingssupplement.

Dit artikel beantwoorden