Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Trosbosbes, blauwe bes [Vaccinium corymbosum]

Trosbosbes, blauwe bes [Vaccinium corymbosum]

maandag 29 juni 2015, door wim

De Noord-Amerikaanse blauwe bes of trosbosbes is een plant uit de heidefamilie, nauw verwant met de bosbes. Het is een struik die tot drie meter groot wordt. Het blad van deze struik verkleurt in de herfst naar oranje, vuurrood of dieppaars. De bloesem is witcrème tot roze en verschijnt in de eerste helft van mei. De kleine bessen rijpen van juli tot half september.

Doordat er nogal wat cultivars van zijn, worden deze bessen ook hier gekweekt en zijn ze op veel plaatsen ook verwilderd.

JPEG

Vers kan je ze een week bewaren, maar je kan ze ook invriezen en vroeger werden ze ook wel gedroogd. Er wordt wijn, jam, bessensap en siroop van gemaakt.
Je kan ze natuurlijk ook als vulling in taarten, vlaaien en ander gebak gebruiken, maar ook in fruitsla misstaan ze zeker niet.

Deze bessen bevatten polyfenolen, anthocyanine en proanthocyanidine, wat een anti-bacteriële en anti-oxidant werking oplevert. Ze bevatten ook vitamine C, vitamine B (thiamine, riboflavine pantotheenzuur, vitamine B-6, foliumzuur), vitamine A en vitamine E.

Andere namen:

Highbush blueberries, Northern highbush, blue huckleberry, tall huckleberry, swamp huckleberry, high blueberry, swamp blueberry (Engels) Bleuet (Frans) Kulturheidelbeeren (Duits).

Dit artikel beantwoorden