Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Vergeten groenten > Tuinmelde [Atriplex hortensis]

Tuinmelde [Atriplex hortensis]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Tuinmelde is een inheemse eenjarige plant, afkomstig uit Zuid-Europa en hier verwilderd. Er zijn drie variaties; met heldergroene, geelgroene of dieprode bladeren. Je komt ze dan ook wel eens als sierplant tegen in de tuinhandel. Melde kan tot één meter hoog worden, maar je kan best blaadjes van max. 50 cm hoge planten plukken. Melde bloeit geel en soms rood van juli tot september.

In de Middeleeuwen was dit een populaire groente, die nu vrijwel overal verdrongen is door spinazie. Bereiding en gebruik zijn dan ook analoog. Het plukseizoen is wel heel wat langer dan spinazie, want je kan melde het hele jaar door plukken. zolang de blaadjes niet verkleurd of verdord zijn. De plant is ook niet kieskeurig wat standplaats en bodem betreft, waardoor hij zelfs door iemand zonder groene vingers met veel succes kan gekweekt worden.

Nogal wat leden van de Atriplex familie lijken sterk op mekaar, maar ze zijn dan ook allemaal eetbaar. Zo kom je ook wel eens Atriplex patula, uitstaande melde tegen of A. nitens, wat de oervorm van de tuinmelde zou kunnen zijn. Atriplex halinus is een mediterrane variant die ook gewoon melde genoemd wordt. Dit familielid bevat veel chroom en mangaan.

Atriplex bevat weinig oxaalzuur, daardoor is de smaak fijner dan van spinazie of spinaziezuring. Het bevat 5 % eiwitten en tot 7% sacchariden en is verder rijk aan mineralen (Ca, Mg, P, Fe) en vitamine C. Het bevat ook nog caroteen en anthocyaan, de kleurstof die rode melde rood maakt.

Dit artikel beantwoorden