Homepagina > Ingrediënten > Suiker en ander zoets > Turks fruit, lokum

Turks fruit, lokum

donderdag 24 december 2015, door wim

Lokum is een Turks snoepje, gemaakt van gedroogd fruit, noten, suiker en zetmeel. Het werd bedacht door Bekir Effendi, volgens Hacı Bekir, een groot hedendaags fabrikant van lokum, gesticht door Bekir zelf. Wanneer dat gebeurd zou zijn, verschilt nogal wat volgens de bron: 17de eeuw, 18de of 19de.

Oorspronkelijk werd het gezoet met honing en melasse en was het een verzachting voor de keel bij verkoudheden. Het is sterk verwant aan de Arabische halva. Het is ook al lang buiten Turkije bekend. Je vindt het in Griekenland, Cyprus en de Balkan. Cyprus heeft er zelfs een door de EU beschermde regionale benaming voor. Turks fruit, "appellation contrôlée", als je wil.

Rahat-ul hulküm is een hele familie van zoetigheden, die soms alleen bestaan uit zoete gel, maar uitlopen tot gehakte noten, gebonden met de gel, wat sterk begint te lijken op drop of noga. Die gel wordt aangemaakt met rozenwater, mastiek, Bergamot, munt, kaneel of citroenschil.

De massa wordt in blokjes gesneden en bestoven met poedersuiker, gedroogde kokos of kaliumwaterstoftartraat, om plakken tegen te gaan. Soms wordt zeepkruid toegevoegd om ze zacht te houden.

JPEG

Andere namen: Turkish delight (Engels), Lokum (Duits), Loukoum (Frans).

Dit artikel beantwoorden