Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Varkensvlees > Turopoljer

Turopoljer

maandag 7 december 2009, door wim

Het Turopoljer varken is één van de oudste rassen in Europa. Het is afkomstig uit Kroatië, uit de streek van Turopolje die ruwweg kan gesitueerd worden tussen de Kupa en de Sava, twee rivieren ten oosten van Zagreb.

Het is een varkenssoort die perfect aangepast is aan een halfwild bestaan. Ze zoeken eten, waaronder natuurlijk eikels, in de bossen.

Deze varkens werden gedomesticeerd uit het plaatselijke wilde varken en gekruisd met het Siska varken en de Krskopoljski uit het naburige Slovenië.

Verdrongen door het uniforme bleke landvarken, zijn de aantallen Turpojers de laatste halve eeuw enorm teruggelopen. Een jaar of tien geleden waren er hooguit nog een paar tientallen van. Gelukkig heeft het stadsbestuur van Turpolje besloten het ras van de ondergang te redden. Daarvoor hebben ze een beschermde omgeving opgezet waarin een paar honderd varkens gehouden worden, zodat de bio-diversiteit van dit ras gewaarborgd is.

Turopoljer zeug met biggen {JPEG}

De grootste bloei beleefde dit ras aan het eind van de zeventiende eeuw, vooral omdat die periode rustiger was doordat de bedreiging door de Turken een einde vond. Het is in die periode dat er gekruisd werd met Oostenrijkse varkens, waardoor de varkens bleker werden. Die bleken later, tot in de negentiende eeuw, slechter bestand tegen hete zomers. Toen heeft een Kroaat "Misko von Leder" genaamd, de varkens terug gekruist met een onbekend ras. Dat bleek zo’n succes dat er een enorme vraag ontstond naar zijn varkens. Al snel vormden afstammelingen van Misko’s varkens het grootste deel van de populatie in Kroatië. Maar zelfs tot in Oostenrijk en Hongarije was er toen veel vraag naar.

Het dieet van deze varkens bestond voor een groot deel uit eikels, maar een paar maanden voor de slacht kregen ze hoofdzakelijk maïs. Een op die manier gekweekt varken woog tussen 170 en 220 kilo.

Dit artikel beantwoorden