Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten > Tyramine

Tyramine

dinsdag 1 november 2005, door wim

Tyramine is een stof die van nature in heel veel voeding zit. Het is geen voedingsadditief, maar wordt hier vermeld omdat het verantwoordelijk is voor het "Kaas-syndroom". Mensen met dit syndroom krijgen stekende hoofdpijn van gerijpte kaas, alhoewel ook andere voedingsmiddelen (soja saus; chinese-restaurant-syndroom?) er kunnen voor verantwoordelijk zijn. Vermits het één van de zowat twintig essentiële aminozuren is, hebben we het echter ook nodig voor de opbouw van ons lichaam. Het regelt mee de bloeddruk.

Tyramine komt veel voor in gefermenteerde voedingswaren, zoals soja-bereidingen, gerijpte kaas, zuurkool en charcuterie (droge worst, sommige gerookte ham). Hierin ontstaat tyramine uit het van nature aanwezige tyrosine dat door de fermentatie omgezet wordt in tyramine. Ook zuurdesembrood kan veel tyramine bevatten.

Daarnaast vind je hoge concentraties tyramine soms ook in chocolade, zure room, kwalitatief minderwaardige pils en slechte rode wijn. Het zit echter van nature ook in vis (gezouten vis, maatjes, pekelharing), kippenlevers en heel wat planten, waaronder kool, bonen (vooral de peul), pruimen, vijgen rozijnen en aardappelen. Ook door bederf wordt tyramine gevormd, dus minder verse produkten bevatten er meer van.

Sommige mensen zijn er overgevoelig aan en krijgen er hoofdpijn van. Vooral mensen die MAO-remmers nemen (anti-depressiva) moeten ermee opletten.

Vermoedelijk wordt de hoofdpijn veroorzaakt door een stijging van de bloeddruk doordat deze mensen tyramine minder snel afbreken. Volgens sommige literatuur zijn er indicaties dat het depressies zou kunnen beïnvloeden. Het is echter niet duidelijk of het een depressie zou tegengaan of juist stimuleren. Iemand die er niet gevoelig aan is, reageert zelfs nuchter niet op een dosis van 1 g (1.000 mg), maar iemand die er gevoelig aan is kan al op 5 mg reageren.

Dat duidt er misschien op dat alles met de juiste verhouding te maken heeft. In die zin zouden sommige op het net circulerende strenge (MAO) diëten wel eens averechts kunnen werken. Er zou ook een mogelijke interactie optreden met Sint-Janskruid, dat van nature een MAO-remmer is.

Tyramine wordt voor wetenschappelijke doeleinden gewonnen met de hulp van een bacterie, Arthrobacter sp., door Sigma Aldrich.

Dit artikel beantwoorden