Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Uien > Ui, ajuin [Allium cepa]

Ui, ajuin [Allium cepa]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

De vloer van de keuken!

Uien bestaan in veel soorten, groottes en kleuren. Kleinere zijn meestal beter. ook het groene loof wordt gebruikt om salades op te peppen, maar alleen van jonge uitjes. Uien lijken grote sjalotten, maar het is echt een andere soort.

Paarse uien

Uien worden nu minder als gerecht op zich gegeten dan vroeger. Dat is jammer, want er zijn een aantal uiensoorten die, net als een appel, uit de hand kunnen gegeten worden. Het is wel veel pikanter dan een appel, natuurlijk.

Witte en paarse uien

Jonge witte uitjes worden ook wel eens zilveruitjes genoemd. Je vindt ze vooral ingelgd op azijn. Vers vindt je ze vaak alleen gedroogd en het is behoorlijk wat werk om ze te pellen. Soms heeft de betere groentenhandel ze ook wel eens vers. Dan kan je ze gebruiken in een gerecht "op grootmoeders wijze", of "a la bonne femme"...

Uien danken hun scherpe smaak, maar ook hun geur aan de aanwezigheid van mosterdolie. Het is ook de etherische mosterdolie die zorgt voor tranen bij het pellen en hakken van ui. Om dit te verminderen kan je:

- uien pellen onder stromend water
- het worteleinde als laatste wegsnijden
- ze in de koelkast leggen voor het pellen
- je mond toehouden tijdens het pellen
- onder de afzuigkap pellen.

Dit artikel beantwoorden