Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Groenten > Uienconfituur

Uienconfituur

maandag 24 oktober 2005, door wim

Deze uienconfituur is overheerlijk bij everzwijn, maar past ook prima bij foie gras of andere fijne vleeswaren. Met paarse uien en frambozenazijn heb je een kleurrijke confit, met witte uien en witte wijnazijn juist een meer neutrale, zowel qua smaak als qua kleur.

Ook zijn er oneindig veel variaties op te bedenken; met roze peper en rozijnen, of met perensiroop in plaats van honing...

Ingrediënten


- 500g (witte of paarse) uien
- 1 citroen
- 150 g honing
- 100 ml witte wijn
- 100 ml witte wijnazijn
- witte peper en zout naar smaak
- snuifje cayennepeper


Voorbereiding

Pel de uien en snij ze in ringen. Snij de ringen nog eens in vier. Pers de citroen volledig uit.


Bereiding

Doe de honing en het citroensap in een platte pot. Verwarm tot het geheel begint te pruttelen. Voeg dan de fijngesneden uien toe. Laat op een tamelijk zacht vuur al roerend stoven tot de uien een beetje bruin beginnen te worden.

Voeg dan de witte wijn en de wijazijn toe. Kruid met cayennepeper, witte peper en zout en laat verder op een heel laag vuur zonder deksel indikken tot de gewenste consistentie. Af en toe nog eens roeren.

In potjes doen, laten afkoelen, afdekken en bewaren in de koelkast.

Rode uienconfituur: idem, maar de witte uien vervangen door paarse, de witte wijn vervangen door rode wijn en de witte wijnazijn door frambozen- of sherryazijn. Je kan dan ook zwarte in plaats van witte peper gebruiken.

Dit artikel beantwoorden