Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Varkenspoten en -oren in madeirasaus

Varkenspoten en -oren in madeirasaus

vrijdag 21 januari 2005, door wim

Dit gerecht was vroeger een belangrijk deel van het kermismenu. Er werd dan voor veel mensen gekookt en dit gerecht hoorde er gewoon bij. Dit recept is een portie voor vier.

Ingrediënten


- 2 varkenspoten
- 2 varkensoren
- 1 varkensstaart
- 500 g gekruid gemengd gehakt
- 1 kilo rijpe tomaten of 1 blik tomaten
- 60 g rozijnen
- bosje peterselie
- 2 sjalotjes
- 1 ei
- zwarte peper en zout naar smaak
- azijn
- 1 dl Madeira wijn
- paneermeel
- boter


Voorbereiding

Hak de peterselie en de sjalotjes fijn. Pel en ontpit de tomaten. hak ze. Laat de rozijnen twintig minuten wellen in lauw water.


Bereiding

Kook de poten, oren en staart in ca. 2 uur gaar in lichtjes gezouten water met een klein scheutje azijn. Ontbeen de poten en de staart. Haal het kraakbeen uit de oren. Snij alle vlees klein. Meng het gehakt met ei, paneermeel, peper, zout en nootmuskaat. Rol balletjes, net wat groter dan voor soep. Kook de balletjes 10 minuten in het kookvocht van het vlees.

Maak een madeirasaus met het kookvocht van het vlees in plaats van blanke fond.

Voeg de balletjes, de rozijnen en het fijngesneden vlees toe en warm nog eens door. Dit gerecht kan je warm en koud eten.

Serveer met brood, boter en een friszuur slaatje.

Dit artikel beantwoorden