Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Venkel [Foeniculum vulgare var. azoricum]

Venkel [Foeniculum vulgare var. azoricum]

donderdag 29 april 2004, door wim

Venkel is afkomstig uit warme streken, maar groeit hier ook en is hier en daar zelfs verwilderd. Venkel zou de eetlust opwekken en winderigheid tegengaan.

Venkel

De fijne blaadjes van de venkel worden gebruikt als kruiderij bij bv. vis.

De vlezige knol wordt als groente gegeten, bv. rauw in slaatjes of gekookt in groentenstoofpotjes. Venkel is een zeer aromatische groente, die best geblancheerd wordt en niet te lang mag meestoven, want dan is het aroma weg.

De zaadjes van de venkel worden gebruikt voor de inmaak van bv. augurken en in de Indische keuken. De kleine zaadjes hebben een anijssmaak. Ze worden ook in sommige likeuren gebruikt. Ze bevatten, net als anijs, anethol, dat een ontsmettende werking heeft.

Venkel stuifmeel, of venkel pollen zijn een penetrante naar anijs geurende kruiderij, afkomstig uit Italië die de laatse tijd ook hier een zekere bekendheid gekregen hebben. Enkele kruidenhandels hebben het al, maar ’t is veel beter ze zelf te verzamelen, want ze gaan snel achteruit. Een recept waar de venkel pollen belangrijk zijn, maak je dus best als de venkel in je tuin bloeit.

Venkel is te mijden tijdens de zwangerschap, maar mag wel bij borstvoeding. Het zou krampjes bij de baby kunnen verhelpen. Daarom vind je het vaak in borstvoedingsthee.

In middeleeuwse recepten wordt gesuggereerd dat venkel de slijmerigheid van vis zou tegengaan, maar daar is eigenlijk geen enkel bewijs voor. Vandaag is onze vis ook niet meer slijmerig, dus dat is ook niet zo belangrijk meer.

Dit artikel beantwoorden