Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Vijf smaken bes [Schisandra chinensis]

Vijf smaken bes [Schisandra chinensis]

maandag 23 februari 2015, door wim

Schisandra chinensis (五味子 in ’t Chinees, omija (hangul: 오미자) in Koreaans, gomishi (ゴミシ) in Japans), wat "vijf smaken bes" betekent, is een struik uit Noord-China en Oost-Rusland. De naam duidt er op dat de bes alle vijf smaken heeft (zoet, zout, zuur, bitter en "kruidig" die de Chinezen onderscheiden.

Het is een overlevende klimplant, die groeit in matig vochtige grond en de voorkeur geeft aan schaduw.

De kleine rode besjes, die in trossen groeien, bijna als druiven, worden gegeten, gedroogd en er wordt wijn van gemaakt. In Rusland maakt men er snoepjes, thee en wijn van op vrij grote schaal.

Vijf smaken bes

De bessen worden in de traditionele Chinese geneeskunde beschouwd als één van de 50 essentiële geneesmiddelen. Ze worden meestal gedroogd tot een rood poeder en er wordt thee van gezet. De thee werkt versterkend

De zaden van Vijf smaken bessen bevatten schizandrine, deoxyschizandrine, gomisines en pregomisine, waardoor gebruik voor zwangere vrouwen sterk af te raden is.

Andere namen:
Chinesischer Limonenbaum (Duits), Wu wei zu (Engels, Nederlands) , Schisandra de Chine (Frans).

De bessen van Schizandra chinensis zijn goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden