Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Vingerlimoen [Citrus australasica]

Vingerlimoen [Citrus australasica]

dinsdag 24 maart 2009, door wim

De vingerlimoen is een doorndragende struik of kleine boom uit het Oost-Australische subtropische regenwoud. Vroeger werd hij ook Microcitrus australasica genoemd. Hij heeft zeer mooie roze bloesems en door z’n droogte bestendigheid zou je ’m zelfs als kamerplant kunnen houden. Economisch wordt deze plant belangrijk geacht, zozeer zelfs dat één bedrijf er een website aan gewijd heeft, natuurlijk te vinden op Fingerlime.com. Hij is dan ook zeer trendy en de vraag ernaar is groot.

Vingerlimoen {JPEG}

De komkommervormige vrucht begint hier nu op de markt te komen, maar is met een prijs van zo’n 80 euro per kg niet meteen goedkoop. Hij wordt dan ook wel eens "kaviaar limoen" genoemd, ook omdat het vruchtvlees qua uitzicht lijkt op kaviaar.

De vrucht bestaat in een aantal kleuren, van geel, groen over rood en roze, tot bruin of zwart. Het vruchtvlees is groen, geel of roze. Er is geen zekerheid dat de vrucht ook door de originele bewoners van Australië gegeten werd.

Vruchtvlees {JPEG}

Je kan ze rauw eten, maar er wordt ook jam van gemaakt en ze worden wel eens, geheel of gepeld, ingelegd in azijn. De smaak is tamelijk sterk limoenachtig zuur met een zoete ondertoon. Opmerkelijk is ook dat dit de enige citrusvrucht is die je kan invriezen en ontdooien zonder kwaliteitsverlies qua smaak, mondgevoel of uitzicht.

Ook de schil kan gedroogd worden en als smaakstof gebruikt.

Per 100 g bevat het vruchtvlees:

- 164 KJoule aan energie
- 76,7 g water
- 1,7 g vet
- 12,6 g vezels
- 40 mg Ca
- 0,3 mg Cu
- 0,6 mg Fe
- 15 mg Mg
- 200 mg K
- 3 mg Na
- 0,2 mg Zn
- 82 mg Vitamine C

3 Berichten

Dit artikel beantwoorden