Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten > Vitaminen > Vitamine C

Vitamine C

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Goed tegen verkoudheden

Vitamine C, C6H8O6 is een wateroplosbaar vitamine.

L-Ascorbinezuur (E300) heeft als redox systeem een taak bij de oxidatieve afbraakstofwisseling en wel bij de onverzadigde vetzuren (linoleenzuur). Ascorbinezuur wordt dan ook beschouwd als een pre-stadium van vitamine C.

Vitamine C bevordert ook de activiteit van de witte bloedlichaampjes en zorgt zo voor een betere genezing van infecties. Vitamine C wordt snel aangetast door zuurstof (bij warmte) en is een van de gevoeligste vitaminen. Vitamine C gebrek is mede de oorzaak van voorjaarsmoeheid.

Eigenschappen

- Antioxidant
- Versnelt de genezing van wonden
- Houdt botten, tanden en geslachtsorganen gezond
- Werkt als een natuurlijk antihistaminicum
- Kan helpen om onvruchtbaarheid bij de man te bestrijden
- Vermindert de duur van verkoudheden en andere virussen

Symptomen bij een tekort

- Scheurbuik
- Gevoel van slapte
- Wonden genezen slecht
- Prikkelbaarheid
- Bloedend tandvlees
- Gemakkelijk blauwe plekken krijgen
- Loszittende tanden
- Gewrichtspijn
- Gebrek aan eetlust
- Hartklachten

Voorzichtig en giftigheid

Vitamine C kan nierstenen en jicht veroorzaken. Bij hoge doses hebben sommige mensen last van diaree en maagkrampen, hoewel dit vitamine zelfs bij zeer hoge doses niet schadelijk wordt geacht. Zeer grote doses vitaminen C doet het cholesterol gehalte in het bloed stijgen, waardoor de kans op het ontstaan van hartziekten groter wordt.

Dosering

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 60 mg.
Er is meer vitamine C nodig bij rokers (25 mg per sigaret), mensen met stress, mensen die antibiotica gebruiken, mensen die last hebben van een infectie, stevige drinkers of mensen die een ongeluk of een blessure hebben opgelopen.
De maximale veilige dosis is vastgesteld op 1000 mg per dag.

Natuurlijke bronnen

- vruchten
- bladgroenten
- melk
- lever

2 Berichten

 • Vitamine C Le 14 maart 2011 à 11:51, door emmydeschuttere

  Is het zo dat vitamine c ook belangrijk is voor de gezondheid van de huid? Ik ben hierover aan het lezen omdat ik een anti-rimpelcrème heb gekocht waar vitamine c in zit (van la roche posay) en heb ondermeer op deze site (http://www.vit-c.be/nl/minder-rimpels) gelezen dat vitamine c super belangrijk is voor de aanmaak van collageen. Die site verwijst zelf naar een artikel van the American journal of nutrition dus ik veronderstel dat het wel zal kloppen. Ik vraag me wel af of vitamine c in een potje hetzelfde effect heeft als vitamine c in groenten en fruit.

  Beantwoord dit bericht

  • Vitamine C Le 14 maart 2011 à 14:51, door wim

   Vitamine C is belangrijk voor de huid, maar wordt in die vorm alleen beperkt opgenomen. Er zijn medische crèmes met zeer hoge doses die worden toegediend, maar in cosmetica e.d. is dat meer marketing dan wetenschap.

   Als je een beetje gevarieerde en gezonde voeding hebt, zal je niet gauw een vitamine C tekort hebben. Tenzij je een ziekte hebt. Maar dan nog moet je die vitamine innemen en niet op je vel smeren.

   Een hoge dosis vitamine C is trouwens niet goed voor de huid, want het is een zuur (ascorbinezuur) en veroorzaakt dus in grote concentraties rimpels en uitdroging. In jouw crème zit dus hopelijk niet veel vitamine C.

   De cosmetica industrie gooit het graag overal in, want het heeft een positief imago en kost heel heel weinig.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden