Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten > Vitaminen > Vitamine E

Vitamine E

zaterdag 15 mei 2004, door wim

D-alfa-Tocoferol, C29H50O2, is een in vet oplosbare vitamine. Door de EEG is het geregistreerd als E306 (tocoferol), E307 (alfa-tocoferol), E308 (beta-tocoferol), E309 (gamma-tocoferol). Gamma-tocoferol is de synthetische variant, die in voedingssupplementen zit. Gamma-tocoferol heeft een conserverende werking op oliën en vetten. In die zin wordt het door de voedingsindustrie gebruikt als conserveermiddel voor olie en vetrijke produkten. De werking van gamma-tocoferol wordt versterkt door citroenzuur en ascorbinezuur.

Meestal is het een extract van diverse tocoferolrijke oliën. Bijvoorbeeld maïskiemolie, sojaolie en katoenzaadolie.

Vitamine E is vooral bekend voor zijn reputatie dat het verouderingsverschijnselen zou tegengaan. Hieroor nemen sommige mensen er heel hoge doses van, wat ronduit gevaarlijk is. Tocoferol heeft waarschijnlijk een preventieve werking op veroudering en welvaartsziekten, maar het nemen van hoge doses maakt je niet jonger.

Boven het veertigste levensjaar neemt de natuurlijke weerstand tegen vrije radicalen geleidelijk af. Vanaf deze leeftijd gebruiken steeds meer mensen extra vitamine E, vaak 40 keer de ADH. Dit is onzinnig, want de preventieve werking is er alleen als je geen gebrek hebt gehad in je jeugd. Met andere woorden, je kan niet meer herstellen wat er door tekort verdwenen is aan weerstand.

Tocoferol is ook noodzakelijk voor de vorming van rode bloedcellen en de opbouw, herstel en instandhouding van spier- en andere weefsels. Ook beschermt het meervoudige onverzadigde vetzuren die een essentiële bouwstof voor het lichaam zijn.

Eigenschappen

- Antioxidant
- Beschermt tegen zenuw aandoeningen
- Vergroot de weerstand
- Beschermt tegen hart- en vaatziekten
- Vermindert PMS-symptomen
- Behandelt huidproblemen en kaalheid
- Helpt miskramen voorkomen
- Werkt als natuurlijke vochtafdrijver
- Voorkomt verdikt littekenweefsel

Symptomen bij een tekort

Geen

Voorzichtig en giftigheid

Hoge doses kunnen giftig zijn. Neem doses hoger dan 350 mg per dag alleen onder medische begeleiding.

Dosering

De ADH van dit vitamine is 10 mg.

Natuurlijke bronnen

- plantaardige olie
- sojabonen
- broccoli
- spinazie
- noten
- volkorenproducten
- eieren

Dit artikel beantwoorden