Homepagina > Ingrediënten > Vetstoffen > Olie > Vlasdodde olie [Camelina sativa]

Vlasdodde olie [Camelina sativa]

donderdag 7 maart 2013, door wim

Deze kruisbloemige (Brassicaceae) komt nu vooral nog voor in oost Europa en zuidwest Azië. Tot in de vijftiger jaren van vorige eeuw was dit echter in heel Europa en noord Amerika een vrij algemeen gekweekt gewas op kouder, droger land.

De geur en smaak neigen naar amandelolie, maar minder sterk. Raar genoeg werd ze ooit vooral als lampolie gebruikt. En daar wil men terug naar toe, want in de USA ziet men hierin een biologische vervanger voor de brandstof voor straalvliegtuigen.

JPEG

Deze olie heeft een ongewoon hoog gehalte (tot 45 %) omega-3 vetzuren. De zaden bevatten 38 tot 45 % olie en 25 tot 30 % zetmeel. Meer dan de helft van de vetten zijn meervoudig onverzadigd. Ze is verder ook nog rijk aan naturlijke antioxidanten, waaronder tocopherolen, wat ze zeer goed houdbaar maakt. Er zit ook nog 1 tot 3 % erucazuur in en 110 mg per 100 g vitamine E. Dat maakt ze zeer geschikt voor keuken gebruik.

Andere namen:

Huttentut, dederzaad, vlasdodder, vlasdotter (Nederlands), Camilina oil, Gold of pleasure oil, German sesame, Siberian oilseed (Engels), Leindotter (Duits), Sésamo bastardo (Spaans), Camelina (Portugees). In het oude Griekenland gebruikte men deze olie dagelijks, lang voor men er olijfolie had.

Alleen de ollie van Camelina sativa zaadjes is goedgekeurd als voedingsingrediënt in de EU.

Dit artikel beantwoorden