Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Vlees is niet meer wat het was

Vlees is niet meer wat het was

Vlees door de eeuwen heen

zondag 2 mei 2004, door wim

Heeft je beenhouwer je vertrouwen?

Er zijn de afgelopen jaren in de media heel wat schandalen geweest over de vleessector. Met reden, maar de rest van de voedingssector doet het niet beduidend beter. Over hormonen in kalfsvlees heeft iedereen wel eens horen praten, maar groeihormonen in appels zijn veel minder bekend. Nochtans zit in ca. 85 % van de consumptie appelen een groeihormoon...

Voor de twintigste eeuw was vlees per definitie taai. Het werd dan ook langere tijd gekookt of gesudderd. Vele bereidingen van toen zouden we nu oneetbaar vinden.

Vandaag is alle vlees min of meer zacht omdat de consument nu eenmaal een malse biefstuk wil. Daarom worden runderen, maar ook varkens in hun bewegingsruimte beperkt. Dat geeft mals vlees, maar van een dier dat bijna anemisch is.

Ga dus op zoek naar een vakman. Een slager die je niet alleen met raad en daad kan bijstaan, maar eentje die vierkant achter zijn produkt staat. Het hoeft niet noodzakelijk "bio" vlees te zijn, want er zijn nog steeds kwekers die op de traditionele manier hun dieren laten rijpen. Meestal verkoopt zo’n kweker ook aan een slager die er met plezier enkele eurocenten meer voor neertelt.

In de supermarkten vind je geen kwalitatief goed vlees, tenzij met veel geluk. As je elke week duizenden koteletjes moet aankopen, kan je het niet al te nauw nemen met de kwaliteit. Als vlees dan nog goedkoop moest zijn in de supermarkt, zou dat begrijpelijk zijn, maar vaak is de supermarkt duurder dan je vakman een paar straten verder.

Dit artikel beantwoorden