Homepagina > Recepten > Nagerechten > Vlierbessentaart

Vlierbessentaart

woensdag 23 augustus 2006, door wim

Het seizoen is vroeg dit jaar en dus is het tijd voor een authentiek recept. Je hebt goed rijpe, donkere vlierbessen nodig, die je zorgvuldig van alle steeltjes en kroontjes ontdoet, want de steeltjes zijn niet bepaald gezond. Je kan ze vrijwel overal ook in ’t wild vinden, vooral omdat veel mensen er niet in geïnteresseerd zijn.

De hoeveelheid honing in dit recept is minimaal. Als je graag een wat zoetere taart hebt, kan je er gerust nog wat meer honing of suiker aan toevoegen.

Ingrediënten


- 500 g gewassen, geriste vlierbessen
- 50 g amandelschilfers
- 50 g honing
- 1 citroen
- 1 koffielepel kaneelpoeder
- 2 soeplepels rum
- 3 eieren

Voor de taartbodem:
- 25 g honing
- 250 g bloem
- 15 g gist
- 1 stokje vanille
- 20 g boter
- 1 dl melk
- snuifje zout
- boter

Voorbereiding

Kook het vanillestokje een vijftal minuten in de melk. laat het erin afkoelen, schraap het merg eruit en voeg dat bij de melk. Laat afkoelen.

Scheid de dooiers van het eiwit en klop de eiwitten stijf.

Maak de taartbodem. Rol het deeg uit in een met wat boter ingevette taartvorm. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de schil van de citroen heel dun.

Bereiding

De vlierbessen met suiker bestrooien en zonder water toe te voegen enkele minuten zachtjes roerend aanstoven. Van het vuur af de amandelen, kaneel, vanillemelk, citroenschil en rum toevoegen. Laat minstens een twintigtal minuten verder afkoelen

De geklopte eiwitten en de afgekoelde vlierbessen heel voorzichtig mengen. In de klaarstaande taartvorm scheppen en gelijk strijken. Ongeveer 45 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

2 Berichten

Dit artikel beantwoorden