Homepagina > Recepten > Dranken > Vlierbloesem champagne

Vlierbloesem champagne

zaterdag 30 april 2011, door wim

Dit recept voor vlierbloesemwijn is zeer oud. Maar het is nog steeds heel makkelijk helemaal zelf te doen zonder veel gespecialiseerde gereedschappen. En het resultaat mag er zijn: een aromatische schuimwijn die zeer verfrissend is!

Pluk je vlierbloesems in de voormiddag, voor volle zon, bij droog weer en zorg ervoor dat ze geen insecten of andere ongewenste dingen bevatten. Verwerk ze zo snel mogelijk.

Ingrediënten

- 50 vlierbloesems
- 3 kg rietsuiker
- 10 soeplepels witte wijn azijn
- 20 l water
- 12 citroenen

Voorbereiding

Los de suiker al roerend op in het water op een laag vuur. Laat helemaal afkoelen. Schil met een dunschiller de helft van de citroenen en houd de zeer dunne schil zonder wit apart. Pers al de citroenen en zet het sap opzij.

Bereiding

Doe de vlierbloesems in een linnen of kaasdoeken zakje, dat is makkelijker om ze later te verwijderen.

Doe het zakje, de azijn, het citroensap en de dunne schillen in het suikerwater. Roer nog eens door elkaar en dek af, zonder te sluiten. Laat dit zo 72 uur broeien op een niet te warme plaats. Een temperatuur van 15° is ideaal.

Trek na de eerste gisting op flessen, liefst met schroefdop of beugelslot zodat je om de paar dagen de druk eraf kan laten. Laat nog minstens 2 weken nagisten op fles.

Als je druk er niet af laat, kunnen de flessen exploderen!

Serveer gekoeld, maar niet ijskoud.

Proost!

18 Berichten

  • Vlierbloesem champagne Le 31 mei 2011 à 19:57, door Paul Maes

    Ik heb een vraagje: na het opslaan van vele flessen vllierbloesemlikeur heb ik ondervonden dat na enkele weken er zoveel pressing zit op deze flessen. Ik heb er dus alle druk eens afgelaten( bij sommige was dat heel veel). Moet ik dat regelmatig herhalen of is dit na 1-maal gedaan? Ik zou niet graag tegenkomen dat meerdere flessen exploderen. Mag ik wat goede raad ontvangen?

    Beantwoord dit bericht

    • Vlierbloesem champagne Le 31 mei 2011 à 20:43, door wim

      Ik vrees dat ik daar ook geen sluitend antwoord op heb. Het is me al overkomen dat een fles het niet houdt en uit mekaar spat. Maar soms is de druk veel minder en ik weet ook niet waarom.

      M’n eerste idee was dat de hoeveelheid suiker bepalend is, maar dat lijkt ook al niet helemaal te kloppen.

      Beantwoord dit bericht

    • Vlierbloesem champagne Le 21 juni 2016 à 17:03, door Hugo

      Het is beter om de druk er regelmatig af te halen om het exploderen van flessen te voorkomen. De suikers worden omgezet in alcohol, daarbij ontstaat koolzuurgas waardoor er druk op de fles komt. Zolang er dus suiker in de fles zit zal er druk op komen te staan

      Beantwoord dit bericht

    • Vlierbloesem champagne Le 16 mei à 11:52, door Freddy Boedts

      Ik maak zelf ook een basis product voor cocktails van vlierbloesem en dat gist ook maar ik maak die wel in Damme Jannes (glazen buik flessen) met een waterslot er op zo dat het gisting gas langs het waterslot kan ontsnappen, ik bewaar ze er zelfs in en ik heb er hier staan die al 5 jaar op Damme Janne staan er is nog niets aan geen bederf en geen verandering van smaak.

      Beantwoord dit bericht

      • Vlierbloesem champagne Le 22 mei à 18:16, door rodo

        hoeveel oese heeft de vlierbloesem champagne nog na 5 jaar, zit er dan nog bubbels op?
        mag ik op 1018 oese ze op champagne flessen trekken ?

        grj ronny

        Beantwoord dit bericht

  • Vlierbloesem champagne Le 15 april 2012 à 21:14, door kristine

    Dit jaar wil ik voor de eerste keer dit aperitief maken. Dit recept lijkt me tussen al diegene die ik gevonden heb het meest authentieke dus wil ik het uittesten. Ik snap alleen niet goed hoe je de schuimwijn krijgt? Door de gisting van de suiker? Ik ben een complete leek dus alle tips enzo zijn meer dan welkom! :-)
    Nog een vraagje... is het duidelijk wanneer de gisting plaats vindt? U schrijft ook laat de nog 2 weken gisten in de flessen.. hoe gaat dit? De fles in een bepaalde houding leggen?
    Al heel hard bedankt voor de reactie :-)
    Kristine

    Beantwoord dit bericht

    • Vlierbloesem champagne Le 30 mei 2012 à 10:58, door Raven

      De drank gist doordat er een natuurlijke gist op vlierbloesem zit. je kan de schermen dan ook beter niet wassen maar met de hand eventuele kevertjes eruit plukken. Het gisten zelf - omzetten van suiker door gist- gaat vanzelf en is de reden dat de flessen onder druk komen. Zelf laat ik altijd een week of twee gisten in een grote wijnfles (20 liter) met een waterslot. Wanneer het mengsel minder heftig begint te bubbelen is dat een teken dat de suiker op begint te raken en de gist uitgeput raakt. Ik bottel vervolgens de drank in lege grolschflessen; nooit een probleem met overdruk, daar zijn die flesjes op gemaakt. Veel plezier met je drank,

      Beantwoord dit bericht

  • Vlierbloesem champagne Le 20 juni 2012 à 15:31, door Tiny

    alles volgens recept gedaan maar de vloeistof lijkt wat stroperig te zijn op moment van bottelen na 72 uur wat kan dat betekenen?

    Beantwoord dit bericht

  • Vlierbloesem champagne Le 26 juni 2013 à 20:53, door joke

    Dit lijkt me geweldig om te doen, ik ga het deze week proberen, de vlierbes staat nu in bloei, maar ik ben een dummy.
    Ik wil graag weten of ik in plaats van de flessen steeds te openen hiervoor een waterslot kan gebruiken, is dan het probleem niet opgelost?

    Beantwoord dit bericht

    • Vlierbloesem champagne Le 28 mei 2014 à 17:06, door Tinne Sterckx

      Vroeger maakten wij (mijn man en ik) van alles wat je maar kan bedenken wijn; pruimen, appels, peterselie, rabarber enz... Wij gebruikten daarvoor altijd een ’Dame Jeanne’ met waterslot en dat werkte perfect dus ik denk zeker dat je dat voor vlierbloesemwijn ook kan gebruiken omdat het in de flessen toch een tweede gisting krijgt.

      Beantwoord dit bericht

  • Vlierbloesem champagne Le 3 juni 2014 à 17:15, door peter

    een tip om de flessen niet te laten openbarsten door de gistingsdruk, trek een ballon over de hals en na de periode van gisten stop erop... tevens zie je dan een soort weergave van de gistingsdruk...succes

    Beantwoord dit bericht

    • Vlierbloesem champagne Le 5 juni 2016 à 10:42, door Alice

      Ik zet jaarlijks vlierbloesemchampagne op. Mijn angst voor ontplofte flessen is echter groot(is al eens gebeurt ) soms geeft men raad om de druk van de fles af te laten. Nu is mijn vraag wat doet dit met de kwaliteit, de bewaartijd en het mousseren bij het uitschenken. En wanneer weet je ;nu mag ik stoppen met de druk af te laten ? want na 2 weken is er in sommige flessen nog een gissing proces bezig. De ballon oplossing lijkt interessant maar blijf dan nog steeds met dezelfde vragen zitten. Dank voor alle info groetjes Alice

      Beantwoord dit bericht

  • Vlierbloesem champagne Le 5 juni 2016 à 13:21, door wim

    Een oplossing die misschien beter is:

    Stop het gaatje dicht met wat bijenwas oid. Bij te grote druk vliegt de prop er uit. Het zal wel een beetje experimenteren vragen om de juiste druk te vinden, want dat gas zorgt er voor dat er bubbels zijn.

    En het is natuurlijk pas fijn als er bubbels zijn ;-)

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden