Homepagina > Ingrediënten > Andere > Vogelnestjes

Vogelnestjes

donderdag 31 mei 2007, door wim

Vogelnestjes van een kleine Zuidchinese zwaluwsoort, die met speeksel een nest maken aan een steile rotswand. Daarom zijn ze moelijk te oogsten en dus duur. De mensen die ze oogsten riskeren er hun nek voor, letterlijk.

Er zijn drie soorten: de duurste zijn de hele nestjes, die er uitzien als ondiepe, doorschijnende kelkjes. Hiervan zijn de allerbeste bijna wit met maar een paar twijgjes en veertjes.

Wit vogelnestje

Dan volgen de kromme stukjes van gebroken nestjes, die ook wel "drakentanden" genoemd worden. Als laatste zijn er de gemalen stukjes, waarvan brosse koekjes gemaakt worden. Deze laatste zijn meestal te mijden, want je hebt geen enkele controle op wat erin zit. Vermits het een duur product is, loont het dan ook zeer om ze na te maken.

Vogelnestjes moeten voor gebruik een nacht in koud water geweekt worden. Als ze gaar zijn vallen ze uit elkaar in draden.

Ze zijn rijk aan eiwitten en vitaminen. Ze hebben in Azië ook een bijna mythische status: je blijft er jong van en wordt er ook nog eens potent van. Geen wonder dat de vraag hoog is. Soep van vogelnestjes wordt ook als een teken van grote gastvrijheid gezien en is dan ook vaak het hoogtepunt van formele maaltijden.

Meestal wordt er soep van gemaakt, maar ze kunnen ook gebruikt worden als vulling voor gevogelte en met kandijsuiker wordt er zelfs een zoete schotel van gemaakt voor trouwfeesten.

Dit artikel beantwoorden