Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Wastellen

Wastellen

zaterdag 10 oktober 2009, door wim

"Wastellen" (oud Hochdeutsch en Middelnederlands), "wastels’ (oud Engels) of "gastel" (oud Frans) is het woord voor gebak van witte bloem in de 12de eeuw. Later is hieruit het woord "Waschtle" of "gateau" ontstaan. Dat kon dan zowel hartig als zoet feestgebak zijn. Feestgebak, want witte bloem was zeker niet voor alle dagen. En daar waar roffioelen gefrituurd werden, wordt dit gebak in de oven gebakken.

Recepten hiervoor zijn natuurlijk divers, maar meestal niet meer te ontcijferen. Heel vaak spreekt men bv. over kruiden, zonder in detail te gaan. En men was meestal veel zuiniger met peper, dan bv. met Malaguena peper

Dit middeleeuws recept uit Brugge voor hartig-zoet gebak vond ik wel leuk en het is met slechts een heel klein beetje aanpassing ook vandaag nog lekker. Welke paddenstoelen men toen gebruikte, is niet meer te achterhalen. Je kan dus eventueel ook hanekammen of zelfs morieljes gebruiken als je daar zin in hebt. En om het simpel te houden, gebruiken we gewoon broodjes van de bakker. Eventueel zelfs broodjes van gisteren. Dat maakt echt niet zoveel uit, want dit gebakje hoort krokant te zijn.

Ingrediënten

- 4 witte broodjes (pistolets)
- 2 eieren
- 100 g boter
- 150 g kleine champignons
- 250 g spinazie
- 100 g rozijnen
- zout en peper
- kaneel
- kruidnagel

Voorbereiding

Hak de spinazie en stoof ze een tiental minuten in de helft van de boter. Giet overtollig vocht af.

Snij de champignons in vier.

Klop de eieren met een heel klein beetje water.

Snij de broodjes door en verwijder een deel van het kruim.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Bereiding

Leg de broodjes in de oven en laat ze kleuren.

Bak ondertussen de champignons een vijftal minuten in de rest van de boter. Voeg dan de spinazie en de rozijnen toe en laat een paar minuten verderpruttelen. Kruid met flink wat zout en peper en een klein beetje kruidnagel- en kaneelpoeder.

Voeg dan het geklopte ei toe en laat binden, maar zeker niet droog worden.

Vul de broodjes met dit mengsel en serveer onmiddellijk.

Dit artikel beantwoorden