Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > Wat we NIET weten over TTIP

Wat we NIET weten over TTIP

dinsdag 9 februari 2016, door wim

Aanleiding voor deze enigszins afwijkende blog post, is dit artikel van een Duits parlementslid, Katja Kipping, best kort te definiëren als de voorzitter van "links-groen".

TTIP staat voor "Transatlantic Trade and Investment Partnership" en wordt momenteel in het geheim onderhandeld tussen de EU en de USA, zeg maar. Het broertje ervan, de TPP (Trans-Pacific Partnership) is al goedgekeurd door 12 naties rond de Stille Oceaan ( Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en de Verenigde Staten.

In het geheim? Ja hoor, wij mogen niet weten wat er onderhandeld wordt in onze naam. Na heel wat politiek geharrewar, mogen Europese parlementsleden het document inkijken.

Dat "inkijken" lijkt niet op wat je ervan zou verwachten. Ze moeten eerst en vooral een NDA (Non-Disclosure Agreement) tekenen en vervolgens krijgen ze twee uur in een kaal kamertje, zondere enige hulp, om de 300 pagina’s tellende turf door te nemen. Geen camera, geen notities, geen internet... niks.

Vervolgens mogen ze er ook niet uit citeren, of er over praten. Dat om de handelsbelangen niet te schaden, volgens de onderhandelaars.

Dat men het in een democratische staat nodig vind om dingen in het geheim te gaan doen, is al verdacht. Wat met "openheid van beleid"?

Maar de voorstanders van TTIP durven ook beweren dat deze handelsovereenkomst in het belang van kleine en middelgrote bedrijven is. Moeilijk om in te schatten, natuurlijk. Dus moeilijk te controleren. Ze beweren echter ook dat het in het belang van de consument en de arbeider is. En dat weten we eigenlijk allemaal, dat dergelijke onderhandelingen nooit in het belang van arbeider en consument zijn.

En dan is er nog een veel dubieuzer deel, de arbitrage, die de normale rechtbanken buiten dienst stelt en regionale, nationale en EU wetgeving bemoeilijkt als het er op aan komt iets "anders" te doen. "Anders", zoals in streekgerecht, maar ook "anders" als in sociale wetgeving, verzorging van ouderen, maar ook verzekeringen, toerisme en heel wat meer dingen waar we nu niet eens aan denken.

Eén van de perfide gevolgen van TTIP, is bv. dat men het verbod op genetisch gemanipuleerde organismen in onze voedselketen, makkelijk kan laten afschaffen omdat het als "belemmerend voor de internationale handel" kan gezien worden. Hieronder zal ook met hormonen behandeld vlees uit de USA vallen. En de stortvloed aan fast food wordt natuurlijk helemaal niet meer te stoppen, zelfs niet door de Fransen.

Katja Kipping mag niks vertellen over TTIP. Ze mag echter wel vertellen wat ze NIET gezien heeft:
Ich hab nichts gelesen, was mich meine davor geäußerte Kritik zurücknehmen lässt, Verbraucherschutz spiele beim TTIP nur eine Rolle, wenn es gilt, den freien Wettbewerb als die höchste Form des Verbraucherschutzes zu lobpreisen.”
Kort samengevat: niks in ons belang, alles in het belang van de grootindustrie.

Heb je een favoriet politicus? Hoog tijd om haar of hem eens te mailen, denk ik dan maar. Je kan ook eens mailen naar Europees Commissaris Cecilia Malmström, via haar persoonlijke pagina bij de EU commissie.

Dit artikel beantwoorden