Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Waterplanten > Zoetwaterplanten > Waterkastanje, waternoot [Trapa natans]

Waterkastanje, waternoot [Trapa natans]

donderdag 6 mei 2004, door wim

Tot de 18de eeuw werd deze zoetwaterplant hier veelvuldig gegeten. Nu leren we deze waterplant terug kennen via de Aziatische keuken. Bevat veel zetmeel, vet en en eiwit en het is dus ook geen wonder dat resten van waterkastanje zelfs in woonplaatsen uit de bronstijd teruggevonden werden.

De knol wordt, in schijfjes gesneden, aan wokgerechten toegevoegd. Je mag ’m wel niet te lang meebakken, hij hoort knapperig te blijven. Daarnaast kan je ’m ook rauw eten, gegrild of zelfs gefrituurd, in een deegjasje. De smaak is lichtjes nootachtig en zelfs gekookt blijft het een knapperige hap.

Trapa natans

Het is een verwant van Trapa bicornis, maar deze waterkastanje is veel bekender dan de Chinese waternoot. Je kan ’m hier in blik vinden, maar ook diepgevroren en zelfs vers in Aziatische speciaalzaken.

Dit artikel beantwoorden