Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > We eten plastic

We eten plastic

zondag 29 januari 2017, door wim

Uit een uitgebreide Canadese studie blijkt dat microplastics in zowat alle vissoorten en schaaldieren gevonden worden. De studie kadert in een wereldwijd onderzoek van de Verenigde Naties.

De studie werd uitgevoerd onder leiding van Chelsea Rochman, assistant professor in ecologie en evolutionaire biologie van de Universiteit van Toronto. Ze maakt ook deel uit van het internationale onderzoeksteam naar zee vervuiling van de Universiteit van Plymouth, UK.

Niet alleen is de impact van microplastics op de vis onbekend, ook de impact van het eten van deze vis is onbekend.

Bijkomend probleem is dat de plastic deeltjes ook nog drager zijn van pesticiden, PCB’s, brandvertragers en andere stoffen met een hormonale werking.

En als vis en schaaldieren hier slachtoffer van worden, mogen we veronderstellen dat ander wild, aan land, evenzeer vervuild wordt door microplastics. En er is nog geen onderzoek naar microplastics in planten.

Het betekent ook dat het verwijderen van grotere stukken plastic geen adequate oplossing is, want de microplastics kunnen we niet filteren en ze zitten al in de voedingsketen.

1 Bericht

 • We eten plastic Le 6 juni 2017 à 14:00, door Hilde

  U schrijft dat er daadwerkelijk plastic gevonden wordt in vis en schaaldieren en we zijn er ons niet eens van bewust... Weten we eigenlijk wel genoeg over WAT we juist eten??
  Hoe groenten, fruit en dieren gekweekt worden om voor consumptie te dienen is al een gevoelig onderwerp. Wat er tijdens het kweken gebruikt wordt en hoe het eindproduct bewerkt wordt om te bewaren en er goed uit te zien, is al een hele boterham en beïnvloedt onze gezondheid, zonder dat we daar misschien voldoende aandacht aan geven. Toevoegingen en additieven worden gelukkig ook onderworpen aan nader onderzoek, want sommige ervan zijn ronduit dubieus.
  Bepaalde stoffen uit plastic kunnen overgaan in de voeding die er in bewaard wordt... en hoe langer die erin bewaard wordt, hoe meer van die stoffen kunnen doorgegeven worden aan de drank of het voedsel dat er in zit.
  Met de opkomst van de microgolfoven zijn plastic bereidingsschalen al evenzeer in de running. Maar niemand heeft het over de effecten en mogelijke veranderingen in de chemische samenstelling van voedsel dat op deze manier is klaargemaakt. Er is zoveel verschil in de manieren waarop voedsel voor de magnetron verpakt en/of bewaard wordt. Het gebruiksgemak overweldigt hier wellicht ook wel alle andere mogelijke vooroordelen denk ik. Nog snel even een maaltijd opwarmen… gaatjes prikken in het deksel en zo snel in het plastiek de magnetron in…
  Toxicoloog Ivonne Rietjens van Wageningen UR. geeft begrijpbare informatie en een zeer goede uitleg over veilig gebruik van plastic. Zij raadt aan altijd goed onderscheid te maken tussen plastic dat wel of NIET in de magnetron mag gebruikt worden. Vooral de afdekfolie die niet geschikt is voor magnetron zou je volgens haar best niet gebruiken.
  Je kan haar commentaar nalezen op http://www.margriet.nl/fitengezond/hoe-gevaarlijk-zijn-plastic-flesjes/.
  Nu ook met de opkomst van koken op lage temperaturen onder vacuüm in plastic-bags... "sous vide garen" zoals ze het in de kokswereld ook noemen. Is dat wel allemaal zo gezond? Het is misschien wel lekker en culinair verantwoord, maar weten we wel zeker dat ons voedsel op die manier bereiden ook gezond is op lange termijn?
  We staan er niet meer bij stil, laat staan dat we ook beseffen wat de gevolgen hiervan zijn na jaren gebruik. In onze huidige maatschappij heeft plastic een gigantische hoeveelheid toepassingsmogelijkheden waar we gewoon niet meer bij stilstaan. We zijn het zo gewoon dat we niet stil staan bij de negatieve kanten of de risico’s ervan en daardoor zijn we ook vergeten om rekening te houden met de gevolgen van het gebruik op lange termijn.

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden