Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Weichselkers, mahaleb [Prunus mahaleb]

Weichselkers, mahaleb [Prunus mahaleb]

donderdag 21 december 2006, door wim

De uit West-Azië afkomstige kersenboompjes waaraan mahaleb groeit, zijn inheems in Turkije, Syrië en Iran. Het zijn kleine kersenboompjes die je hier wel eens bij de plantenhandel als sierplant vindt. Ze worden ook gebruikt als onderstam bij de commerciële kweek van kersen omdat ze goed bestand zijn tegen ziekte.

Mahaleb kersenpitten

Mahaleb is een mediterrane specerij, gemaakt van de gemalen pitten. De stenen zijn een halve cm groot, zacht, gerimpeld en roomachtig wit van binnen. Het gemalen poeder is eerder geelachtig en lijkt qua uitzicht ’t meest op foelie. Qua smaak doet het denken aan een zoetachtige, aromatische mengeling van kers en amandel met een beetje bittere ondertoon. Volgens sommigen doet het aan marsepein denken. Het poeder bewaart niet lang. Daarom vind je in de handel vrijwel alleen de kersenpitten. Je kan die best in de vijzel fijnmaken.

Je vindt het hier alleen in Turkse winkels. Het wordt gebruikt in brood en gebak, maar ook in pudding en andere toetjes. Ook voor het aromatiseren van rijst wordt het gebruikt.

Dit artikel beantwoorden